15 Листопада 2019
Новини

Археологи виявили рештки тіл 14 вояків УПА, закатаних в асфальт (фото)

Археологи виявили рештки тіл 14 вояків УПА, закатаних в асфальт (фото)

У селі Іванчі на Рівненщині археологи розкопали залишки 14 вояків УПА.

За три метри від адміністративного приміщення Рафалівського кар’єру археологи розкопали закатану в асфальт братську могилу воїнів УПА, повідомляє пресслужба Рівненської ОДА.

Вони загинули у часи Другої світової війни. Знайшли 14 останків в трунах або ящиках. Два ящика містять два та три скелети в одному. Ховали їх, скоріш за все, у 5 етапів, адже рештки лежать не на одній глибині. Голови усі побиті, а один череп виявився із кулею в голові. Знайшли також православний хрестик, дві обручки, гребінець та ґудзики.

Це поховання було відоме місцевим завжди, але говорити про нього в радянський період було не прийнято.

Мешканці села Іванчі розповідають, що у 80-х роках при спорудженні адмінбудівлі Рафалівського кар’єру будівельники натрапили на могилу, про що повідомили у Рівне. Там наказали все закопати, закатати асфальтом і не згадувати. Будівництво продовжувати. Так і лишились вони лежати мало не усіма забуті.

Проте завдяки зусиллям активістів братську могилу все ж таки вдалось знайти для того, щоб перепоховати.

Так, усі знайдені рештки ексгумують та складуть в окремі пакети, щоб залишити можливість ідентифікації навіть після перепоховання. Місцева влада уже організовує спеціальний оргкомітет, на якому вирішуватимуть, де і як влаштовувати перепоховання.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: історія, історія, історія, рівне
В тему