7 Листопада 2019
Новини

Мінкульт зробив гучну заяву щодо УПЦ МП, яка не сподобається Москві (відео)

Мінкульт зробив гучну заяву щодо УПЦ МП, яка не сподобається Москві (відео)

Церковні структури Московського патріархату в Україні мають вказувати свою приналежність у назві.

Про це заявив міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський, передає ТСН.

«Є контекст, і контекст зрозумілий: з нами розв’язали війну, і це гібридна війна. І Україна, незважаючи на те, що на неї напали, не втручалась в діяльність церкви Московського патріархату. Ми розуміємо, що центр впливу на Українську православну церкву Московського патріархату знаходиться в Росії, в Москві. Звичайно, що Україна має якимось чином враховувати це. І я вважаю, що принцип, що церква повинна внести в свою назву ідентифікацію, що вона відноситься до Російської православної церкви – це зрозуміла норма, яка просто визначає, хто є хто», - пояснив урядовець.

На його думку, втручання держави в питання формулювання назв релігійних об’єднань є «не дуже правильним», однак це пояснюється періодом агресії проти України та окупації частини її території – Криму та окремих районів Донецької і Луганської областей.

«Всі повинні розуміти, що центр впливу на Українську православну церкву Московського патріархату знаходиться в Москві – через той же синод», - вважає міністр.

«Я вважаю, що це нормально, коли країна позначає, хто є хто. І мені здається, що неможна в цьому контексті вважати втручанням. Щоб люди могли свідомо обирати. Держава ж нічого не робила, вона просто сказала: давайте позначимо. Все. Свобода віросповідання залишається, але давайте позначимо, хто є хто на цій території. Я не бачу в цьому ніяких проблем», - зауважив Бородянський і додав, що «нормально» ставиться до схваленого за попередньої влади закону про зміну назви церковної структури РПЦ в Україні.

Також міністр пояснив, що не вбачає проблем у підтримці державою процесу надання томосу про автокефалію для українських православних.

«Взагалі що це було, і як це відбулося, і що значить, коли одна частина віруючих не визнає іншу частину. Як ми знаємо, наприклад, Православна церква Київського Патріархату не була канонічною церквою. Це означає, що мільйони віруючих не могли реалізовувати свої релігійні права в той спосіб, в який вони хотіли – в канонічній церкві. Це нормальне бажання віруючої людини – бути в канонічній церкві. Для того, щоб церкви стали канонічними, їм запропонували об’єднатися та створити єдину помісну церкву. До цієї пропозиції дослухалися УПЦ КП і УАПЦ, які не були канонічними з точки зору Вселенського православ’я, та деякі єпископи УПЦ МП. Тобто, що відбулось з точки зору держави, на мій погляд? Держава забезпечила потреби вірян в реалізації своїх прав. Це дуже важливо розуміти, тому що це спекуляції про те, що держава втрутилась, виборола. Що це політична історія», - пояснив Бородянський і додав, що держава зобов’язана забезпечувати реалізацію прав людей на свободу віросповідання.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: упц мп, Політика, україна, церква
В тему