1 Листопада 2019
Новини

Вибираємо мотоблок: який агрегат кращий

Вибираємо мотоблок: який агрегат кращий

Українські аграрії належно оцінили такий функціональний та універсальний агрегат, як мотоблок. Ця мала сільгосптехніка полегшує фермеру добру частину польових робіт, ще й урожай довезе куди треба. Причому мінітракторець витривалий як мураха – тягне за собою причепа з вантажем, у 2–3 рази важчим за саму машину.  

«Залізний пахар» надійно прописався в українському селі, і ця популярність заслужена: мотоблок – золота середина між культиватором і трактором, дешевший за останній, пального «жере» помірно, простий у ремонті й сервісі, граючись обробляє до 4 га поля і не грузне на сільських ґрунтовках. 

Тоді як великий агробізнес вкладає гроші в складну і вартісну сільгосптехніку, як трактори та комбайни, а дачники і городники обходяться культиваторами, дрібні фермерські господарства дедалі частіше спиняють вибір на мотоблоках. 

Вибрати мотоблок
Вибрати мотоблок

Типи мотоблоків

Мотоблок – самохідний пристрій на базі одноосного шасі, який працює на двигуні та призначений для виконання широкого спектру сільгоспробіт; різновид малогабаритного трактора.

Мотоблоки діляться на три класи: легкі, середні і важкі. До якої категорії належить агрегат, визначається типом палива, на якому він працює, тяговим зусиллям, потужністю двигуна і масою самого мотоблока. 

  1. Легкі мотоблоки

    Цей клас формують моделі потужністю від 6 до 9 к. с., в основному на бензинових двигунцях. Маса агрегатів не перевищує 70 кг. Невисока ціна, економні у витраті палива. Двигун охолоджується повітрям. Призначені для культивації ґрунту на середню глибину. Є можливість навісити статичне обладнання типу плуга, підгортальника чи картоплекопача. Та з незораною землею такий «піший трактор» не впорається: стрибатиме по грудках, фрези не вріжуться вглиб. Найкраще проявить себе на попередньо оброблених ділянках площею 20–30 соток. Якісні представники класу: «Кентавр МБ 2070Б-М2» (Україна), Patriot T 7.0/1000 2FB PG Nevada (США).
  2. Середні

    Серйозніші агрегати, представлені мотоблоками з дизель-двигуном потужністю до 9 к. с., що охолоджуються повітрям, і рідко моделями на бензині – до 7–13 к. с. Мотоблоки середнього класу є оптимальною комбінацією якості і вартості. Більшість оснащені колесами підвищеної прохідності, що вкупі з потужним мотором дає високе тягове зусилля та дозволяє приєднувати причіп. Легко обробляють до гектара поля, глибина проорювання – до 300 мм. Більша маса – до 130 кг – дає змогу навішувати різне устаткування: плуг, підгортальник, сівалку, картоплесаджалку або картоплекопач, культиватор і т. д. Часто використовуються не за «земельним» призначенням: шляхом під’єднанні активних (динамічних) навісок, зокрема, роторної коси чи снігового шнека, їх застосовують як косарку, снігоприбирач і т. д. Лідери в цьому класі мотоблоків: китайські бензиновий – Weima WM 1100D і дизельний – Forte 1050.
  3. Мотоблоки важкого класу

    Сюди входять «важковаговики» до 300 кг із гранично потужними дизель-моторами з водяною системою охолодження від 8 к. с. і рідше з охолодженням повітрям  – від 9 к. с. Бензинові мотори в сегменті практично відсутні. Максимальне тягове зусилля забезпечує тривалу роботу з ґрунтами усіх типів. Навіть кам’яниста цілина піддається масивній активній фрезі, як масло. Це найдорожчі та найбільш функціональні моделі з повною комплектацією: пасивні і активні навіски перетворюють їх на універсальний інструмент у господарстві. Важкий мотоблок із двигуном потужністю від 14 к. с. легко переробити на мототрактор. Блокування диференціала, велика кількість швидкостей та інші розширені параметри дозволяють не напружуючись обробляти таким агрегатом ниву до 3 га. Придбавши такого «монстра», на доважок отримаєте електростартер, масивні колеса, активну ґрунтофрезу, однокорпусний плуг. На ринку України популярні такі моделі важких мотоблоків: «Кентавр МБ-1012Е», Forte HSD1G-101E, «Зубр НТ-135» (усі –Китай). 
Читайте також

Мотоблок в Україні
Мотоблок в Україні

За яким принципом вибирати мотоблок

На вітчизняному ринку сільгосптехніки великий вибір мотоблоків, які працюють як на бензині, так і на дизпаливі. Крім ціни, вони різні за потужністю, конструкцією, маркою, комплектацією і додатковими опціями. 

Як вибрати мотоблок із широкого асортименту, щоб придбати якісну техніку, яка довго не вийде з ладу? Можна почитати в Інтернеті відгуки покупців (як техніка проявила себе на ділі та чи задоволені нею, як часто ламається), та більшість українців усе ж довіряє «сарафанному радіо». Сусід чи родич, який уже обзавівся мінітракторцем, охоче підкаже основні моменти з експлуатації. Буває, за такою порадою ціле село скуповує ту саму модель мотоблока в одному магазині. 

Та якщо вам належить зробити вибір самостійно, то головними критеріями вибору легкої агротехніки для вас мають бути:

  • довіра до бренда, заснована на схвальних відгуках тих, хто вже придбав малу сільгосптехніку від цієї торгової марки; 
  • ціновий діапазон, що дозволяє вибрати мотоблок із бажаним набором функцій за демократичною ціною;
  • простота в експлуатації і самостійному обслуговуванні;
  • легкість управління агрегатом; 
  • надійність, що підтверджується довшим терміном гарантійного обслуговування; 
  • технічні характеристики: клас, тип двигуна та його потужність, наявність валу відбору потужності тощо;
  • комплектація – наявність навісного обладнання і запчастин. 

Важкий мотоблок
Важкий мотоблок

Як вибрати мотоблок для дачі та саду

Перед купівлею мотоблока добре подумайте про передбачувані об’єми робіт. 

Зверніть увагу на можливість самостійного обслуговування, легкість заміни витратних матеріалів, доступність запчастин і наявність сервісних центрів. Віддайте перевагу функціональній моделі від надійного бренда.

Якщо  передбачаються великі об’єми робіт, не економте. Наприклад, збираєтесь обробляти гектар поля, при цьому плануєте регулярно орати, саджати і скопувати, культивувати, поливати, скошувати траву, прибирати сніг і т. д. Тоді краще зупинити вибір на дизельній моделі від 8 к. с. На меншу площу доцільно обрати менш потужну модель на 6 к. с. При скромній площі наділу і малій кількості операцій вибирайте серед бензинових моделей. 

Мотоблок для дачі
Мотоблок для дачі

Призначення мотоблока

Вибираючи мотоблок, окресліть фронт робіт і бажані функції. 

Фронт робіт визначається чинниками, які перебувають у «зв’язці» між собою:

  • типом ґрунту – від м’якого до цілини;
  • сумарною площею обробки;
  • функціоналом машини.

Тут ключовим параметром виступають максимальний крутний момент і потужність двигуна. Другим за важливістю – маса мотоблока. Якщо він не буде достатньо важким, то не вдасться досягти максимального зчеплення з ґрунтом і техніка пробуксовуватиме при роботі із плугом чи підгортальником. Так, для середнього ґрунту агрегат має важити від 70 кг. Для глинистого та цілини – не менш як 95 кг. 

Дизельний «піший трактор» має більший крутний момент порівняно з бензиновим «родичем» (тобто більш тяговий). Та оборотна сторона медалі – труднощі в ремонті дизель-двигунів і сезонні обмеження в роботі.

Читайте також

Мотоблок для городу
Мотоблок для городу

Який двигун кращий

Мотор – серце будь-якої техніки. У мотоблоку двигун відповідає за тягові якості і можливість встановити додаткове обладнання. Вартість двигуна становить 20–40 % вартості самого мотоблока. Мотор має бути надійним і підлягати ремонту, супроводжуватися сервісним обслуговуванням. Вибирайте серед перевірених бензинових двигунів таких марок, як Honda, Subaru, Briggs&Stratton, Kohler.

На запитання, який двигун мотоблока кращий – бензиновий чи дизельний, нема однозначної відповіді. Дизельні мають більший крутний момент, тож і мотоблок тягтиме краще. З іншого боку, взимку за низьких температур дизпаливо перетворюється на желе, тож у холодну пору року такий агрегат простоює.

Докладніше про плюси/мінуси дизельного і бензинового двигуна у мотоблоку.

Бензинові

Двигунець на бензині ставлять на легкі та середні мотоблоки, призначені для обробки невеликих ділянок – до 60 соток. Дешевший за дизельні аналоги, але не видасть високого ККД. Крутний момент передається на фрезу на 80–90%, що замало для оранки на важкому ґрунті чи цілині. Підходить для регулярної культивації та догляду за рослинами на попередньо обробленій землі. Мобільний, менше важить і негабаритний, а спектр виконуваних робіт значно розширить навісне обладнання. Моторесурс менший, аніж у дизеля. Заводиться з пів оберту  навіть при екстремальних зимових температурах. 

Дизельні

Такі «тягачі» здатні обробляти значні площі. Дорожчі, зате видають вищий ККД (до 98%). Менша затрата пального, а соляра дешевша за бензин, тож при максимальному навантаженні швидко окупаються. Завдячуючи все тій же масі, без проблем розорюють навіть цілину, а водяне охолодження забезпечує тривалу роботу без «передиху». Особливість цих агрегатів – робота на низьких оборотах, що збільшує моторесурс і тягове зусилля. Розраховані на щоденну роботу на великих ділянках. Моторесурс вищий удвоє, ніж у бензинових, в окремих моделей досягає 3000 мотогодин. Ще один мінус дизель-двигуна – його дорожче і важче ремонтувати. 

Мотор мотоблока
Мотор мотоблока

Маса мотоблока

Одним із основних параметрів для мотоблока є маса. Якщо агрегат не володіє достатньою масою, то не виникатиме достатнього зчеплення (сили тертя) під час роботи із картоплекопачем, підгортальником чи плугом. Працюючи з обладнанням масою до 150 кг із плугом, підгортальником і копачкою треба придбати ґрунтозачепи – металеві колеса. На легких мотоблоках часто передбачена можливість встановлення додаткових важків, для збільшення маси на 20 – 50 кг. Протилежний бік важких агрегатів – втрата маневреності при відсутності диференціала і труднощі при транспортуванні. Тож оптимальним варіантом є мотоблоки вагою 90–100 кг із диференціалом і можливістю встановлення додаткових вантажів при роботі на цілині.  

Який мотоблок кращий
Який мотоблок кращий

Сумарна площа обробки

Сумарна площа обробки визначається продуктивністю агрегату. Це величина умовна і залежить від таких факторів, як жорсткість ґрунту, тип операції, що виконується (культивація, підгортання чи розорювання). Продуктивність мотоблока перебуває у прямо пропорційній залежності від потужності мотора і ширини культивації. За сумарною площею обробки мотоблоки діляться на три види: 

  1. Площа обробки до 1500 кв. м – потужність мінітракторця від 3,5 до 4 к. с. при ширині обробки до 800 мм. 
  2. До 3000 кв. м – мотор потужністю 6–7 к. с. при ширині обробки до 900 мм. 
  3. До 1 га (10 000 кв. м) – «звір» потужністю 9–10 к. с. 
Читайте також

Мотоблок косарка
Мотоблок косарка

Ширина і глибина обробки

Від ширини обробки напряму залежить продуктивність мотоблока. Що більша ширина культивації, то менше заходів, маневрів і поворотів доведеться зробити, щоб обробити ту саму площу. Слід розуміти, що більша ширина культивації вимагає більшої потужності двигуна, і відповідно, більших затрат на обслуговування машини. Оптимальна ширина культивації – від 700 до 1000 мм. 

Цей показник дуже важливий для тих, хто збирається висаджувати різні культури. Скажімо, для висадки картоплі ширина колії має бути 600 мм, для обробки кормового буряку – 450 мм, моркви – 300–400 мм. У багатьох мотоблоків є можливість регулювання ширини колії. 

Виробники вказують глибину обробки в технічних характеристиках машини. Глибина культивації залежить від трьох параметрів: діаметра фрез, маси мотоблока і твердості землі. Рекомендована глибина культивації – 200–300 мм.

Який мотоблок кращий за шириною обробки? Тут треба орієнтуватися на розміри та форму вашого земельного наділу. Є мотоблоки, в яких величезна ширина охоплення – 1,2–1,3 м. Природно, велику площу такий мотоблок пройде швидше. Та зорати важкодоступний «апендикс» чи вузьку ділянку, пройтися між рядками таким «монстром» проблематично. Ідеальним рішенням стане модель із регульованими (набірними) фрезами. Тоді зможете обирати дві-три позиції потрібної ширини, відчіпляючи бокові частини. Зауважте, активні фрези по ширині не регулюються, хоч і обертаються швидше. 

Види мотоблоків
Види мотоблоків

Функціонал мотоблока

З навісним обладнання мотоблок виконує широкий спектр операцій: культивація, підгортання, орання, перевезення вантажів, скошування трави, прибирання снігу, полив городу, збирання картоплі тощо.

Важливо: використовувати активне навісне устаткування можливо лише на мотоблоках, оснащених валом (шківом) відбору потужності (ШВП). Вал передає на навіски крутний момент із двигуна. Цей механізм дозволяє навішувати додаткове обладнання: роторну косарку, щітку для підмітання, снігоприбирач, поливалку, розрихлювач, мотопомпу, що робить мотоблок дійсно універсальним помічником у господарстві. 

Якщо плануєте використовувати мотоблок як засіб пересування, під’єднувати причеп, віддайте перевагу моделі з великими пневматичними колесами. Наприклад, «Беларус 0.8МТ», Fermer FM 902.

Для невеликих городів, де потрібно постійно повертати, актуальна функція розблокування диференціала, особливо для «неповоротких» агрегатів середнього і важкого класу. Ця опція дозволяє заблокувати одне з коліс і розвернути мотоблок практично на місці. 

Картоплекопач
Картоплекопач

Комплектація мотоблока

Купуючи мотоблок для господарства, кожен хоче отримати максимум за свої гроші. Майте на увазі: в недорогих агрегатів і комплектація мала – мінімальний набір запчастин та інструментів для самостійного обслуговування. 

Дорогі агрегати можуть супроводжуватися колесами підвищеної прохідності, одно- чи двокорпусним плугом і навіть активною ґрунтофрезою. 

Зверніть увагу на наявність електростартера, акумулятора, фари, захисних щитків тощо.

Виробників мотоблоків в Україні
Виробників мотоблоків в Україні

Виробники мотоблоків

На українському ринку реалізують продукцію виробників мотоблоків з усього світу, частина з яких випускає справді якісну легку агротехніку, а менш добросовісна решта – відвертий мотлох. Як із багатого асортименту вибрати мотоблок в Україні?

Головна порада: остерігайтеся брати маловідому марку, навіть якщо адміністратор переконує, що купив такий самий батькові в село і мотоблок справно працює три роки. Для таких «рідкісних екземплярів» проблематично знайти запчастини, а сервісних центрів не існує в природі.  

А щоб краще орієнтуватися серед виробників мотоблоків, короткий гід по наших та іноземних марках:

  • Українські виробники мотоблоків. Мотоблоки вітчизняного виробництва представлені торговими марками «Мотор Січ» (виробничий процес від «а» до «я» в Україні) та «Садко» (китайсько-українське підприємство). Попри низьку внутрішню конкуренцію, українська мала сільгосптехніка не поступається якістю багатьом зарубіжним аналогам і лояльніша за ціною. 
  • Китайські мотоблоки. Абсолютна більшість мотоблоків на нашому ринку або вироблені в Китаї, або там відбувається їх збірка. Китайські бренди мотоблоків, які жваво розкуповують в Україні, – Forte, Weima, Kipor (Kama). А також – «Кентавр», «Зубр», «Зірка»: хоч ці найменування і виглядають українськими, та все це назви китайських марок с/г техніки, адаптовані для споживача зі Східної Європи. Серед мотоблоків «мейд ін Чайна» трапляються і «відштамповані» дешеві копії американських чи японських агрегатів, і продукція марок світового рівня, які постачають якісну агротехніку в багато країн.
  • Білоруські мотоблоки. Всім відомий скрупульозний підхід до відповідності ГОСТам у білоруській промисловості, і сільгосптехніка тут не виняток. Мотоблоки від білоруських виробників якісні, надійні та перевірені часом. А запчастини до них недорогі та у вільному доступі. Найпопулярніша серед українців марка мотоблоків із держави-сусідки – «Беларус». Заувага: під виглядом білоруських продають китайські мотоблоки Zubr. 

Рейтинг мотоблоків в Україні
Рейтинг мотоблоків в Україні

Топ-5 мотоблоків в Україні

При укладанні цього рейтингу мотоблоків, найбільш популярних в Україні, були враховані та проаналізовані:

  • відгуки, залишені покупцями в Інтернеті (плюси і мінуси мотоблока, які стаються поломки, відповідність ціна/якість);
  • стабільність виробника (відколи на ринку, чи широка сервісна мережа – чи є куди везти в ремонт, якщо мінітракторець зламався);
  • статистика продажів – найбільш надійний показник.

Такий вигляд має топ-5 мотоблоків, які в Україні розходяться, мов гарячі пиріжки, укладений продавцями с/г техніки. Вашій увазі ця «чудова п’ятірка»:

  1. Hyundai T 1050 – потужний і дуже продуманий мотоблок важкого класу на 7 к. с. із фірмовим мотором останнього покоління;
  2. Konner&Sohnen KS 7HP-950S – диво німецької інженерії з вісьмома «конячками», схованими в моторі, відмінна якість збірки і потуга, що розоре навіть кам’янисту цілину;
  3. Iron Angel GT90 Favorite – європейська якість від голландського виробника, ходова модель на бензиновому двигунці;
  4. Forte МД-101Е – агрегат важкого класу: потужний дизель-мотор, надійна конструкція, розширена комплектація;
  5. Weima WM1100B-6 – cередній мотоблок із дизельним мотором, який до п’яти годин «гарує» в полі на одній заправці.

А ви вже самі вирішуйте, який мотоблок краще впорається з вашими задачами. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: сільське господарство, техніка, село
В тему