Поради

Який утеплювач обрати: мінвата чи пінопласт?

Який утеплювач обрати: мінвата чи пінопласт?

Ідеальний будівельний матеріал, як і бездоганний утеплювач, – мрія, яка не втілилась у реальність. Але, дізнавшись негативні та позитивні характеристики мінвати і пінопласту, споживач може вирішити, який варіант підійде в його випадку.

Монтаж цих матеріалів практично однаковий. Тож найкраще порівнювати ці два варіанти за такими показниками:

  • вогнестійкість;
  • експлуатаційна усадка;
  • екологічність;
  • захист від гризунів.

Вогнестійкість

Мінеральну і базальтову вату відносять до категорії негорючих матеріалів. Температура може досягати 750 °C при експлуатації. Ватою утеплюють димоходи.

Більшість представлених на ринку пінопластів відносять до класу помірної горючості. Втім, при горінні виділяється багато їдкого диму, небезпечного для здоров’я.

Експлуатаційна усадка

При використанні мінеральної вати щільністю від 85 кг/м3 питання з усадкою відпадає. Важливо, щоб отвір, в який закладається рулон мінвати, не перевищував у висоту три метри. Правильний монтаж і підібране кріплення дозволяють звести усадку до мінімуму.

Пінопласт за рахунок своєї щільності практично не сідає.

Екологічність

При використанні пінополістирольних плит при будівництві житлових будинків у пробах повітря не виявили шкідливих для здоров’я речовин. І це не дивно, адже пінопласт використовується для виготовлення одноразового посуду, контейнерів для їжі, упаковки для товарів.

До складу мінеральної вати входять феноли і формальдегід. Обидва компоненти негативно впливають на здоров’я людини. При порушенні технології виробництва виділення формальдегіду може перевищувати гранично допустиму концентрацію в повітрі в кілька разів. Тому важливо запитувати у виробника сертифікат якості, в якому повинно бути зазначено, що матеріал відповідає прийнятим нормам.

Захист від гризунів

Пінопласт миші та інші гризуни люблять більше. Його можна погризти, зробити ходи, нірки. Мінеральна вата в цьому плані виграє за рахунок своєї меншої щільності.

Однозначної відповіді на питання, що краще – пінопласт чи мінвата, не існує. У кожного матеріалу є свої недоліки і чималий перелік переваг.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, будинок, матеріали, Будівництво
В тему