19 Жовтня 2019
Новини

Субсидії по-новому: що зміниться для українців

Субсидії по-новому: що зміниться для українців

В Україні хочуть запровадити ретельну варифікацію для отримувачів субсидії. В Мінсоцполітики заспокоюють: верифікація проводиться вже давно, і поки нічого нового не буде відбуватися. Однак до заповнення декларації радять підходити відповідально.

Зокрема, в Мінсоцполітики нагадують, що в декларацію слід включати не тільки офіційні доходи, - пише Сьогодні.

«Слід ретельно задекларувати види і суми доходів, інформація про яких відсутня в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та Державному реєстрі соціального страхування. Це може бути дохід від здачі майна в оренду, доходи від реалізації власної продукції, майно, недекларовані доходи, отримані у час роботи за договором цивільно-правового характеру, або стипендії, які отримують студенти – члени сім'ї одержувача субсидії, інші надходження (в тому числі – зарубіжні перекази). Як показує практика – саме ці доходи найчастіше якраз і «забувають» вказати в декларації неуважні одержувачі», – відзначають в Мінсоцполітики.

У багатьох одержувачів субсидій такі нововведення викликають побоювання. Зокрема наміри уряду перевіряти інформацію, надану в заявах і деклараціях, і визначати, чи законно були нараховані субсидії. Люди бояться, що якщо дані в деклараціях будуть визнані неправильними (адже помилки можуть бути допущені не навмисне), субсидії доведеться повернути.

Посилення перевірки правильності поданою інформацією передбачено законопроектом «Про верифікацію і моніторинг державних виплат», який в даний час розглядається в парламенті і прийнятий в першому читанні. Документ дійсно передбачає багатоступеневу звірку даних з різних реєстрів і баз даних з інформацією в деклараціях одержувачів субсидій.

Планується, що закон вступить в силу відразу після його прийняття і публікації. Прийняти законопроект остаточно Рада планує на пленарному тижні 15-18 жовтня.

Документ передбачає три види верифікації:

  • превентивну (під час подачі документів);
  • поточну (під час здійснення виплат);
  • ретроспективну (після закінчення виплат).

Причому превентивна верифікація почнеться не відразу, а лише коли буде запущена інформаційно-аналітична платформа. А ось поточна і ретроспективна верифікація запрацюють практично відразу – через три місяці після того, як закон набуде чинності, оскільки Кабміну ще доведеться прийняти підзаконні акти. Зокрема, розробити «Порядок здійснення верифікації та моніторингу державних виплат».

Також в міністерстві нагадують, що одержувачі субсидій зобов'язані в місячний термін поінформувати орган, який призначав субсидію, в разі якщо:

  • змінився склад сім'ї або склад зареєстрованих у житловому приміщенні;
  • змінився набір житлово-комунальних послуг;
  • в сім'ї з'явився транспортний засіб з датою випуску до 5 років;
  • було придбано майно, товари або оплачені послуги на суму понад 50 тис. грн.

Якщо така інформація надійде невчасно і її визнають підставою для припинення виплат – «зайві» суми також, можливо, доведеться повертати.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: субсидії, мінсоцполітики
В тему