23 Вересня 2019
Новини

Українці в Книзі рекордів Гіннеса: хто, коли і за що

Українці в Книзі рекордів Гіннеса: хто, коли і за що

За останній рік в Україні було встановлено майже 500 національних рекордів.

EtCetera розбирався, хто з наших земляків зумів вийти на світовий рівень і потрапити в Книгу рекордів Гіннеса.

У четвер третього тижня листопада в світі відзначають День Книги рекордів Гіннеса. Вперше вона була опублікована в 1955 році на замовлення пивоварної компанії «Гіннес», а сьогодні популярна в усьому світі. Її друкують на різних мовах, знімають телепередачі про рекорди, випускають відеоігри, створюють музеї рекордів.

За словами голови Національного реєстру рекордів України Лани Вєтрової, в Книгу рекордів Гіннеса внесено 49 українських рекордів. Вона зазначає, що українці все частіше подають заявки на встановлення світових рекордів, особливо діти та люди похилого віку.

«В категорії «діти» наші рекордсмени стають все більш молодші – сьогодні ми маємо рекордсменку, якій менше року. Дівчинка-роллер, вона катається на роликових ковзанах. У нас ще не було прецедентів серед дітей, що катаються на роликах в такому ранньому віці», - повідомила голова Нацреєстру рекордів України Лана Вєтрова.

У 1994 році український спортсмен Сергій Бубка встановив рекорд у стрибках з жердиною. Йому вдалося підкорити висоту в 6 метрів і 14 сантиметрів на відкритих аренах. Сергій Бубка занесений в Книгу рекордів як володар найбільшої кількості світових рекордів – на його рахунку їх 35.

Брати Володимир і Віталій Клички потрапили в Книгу рекордів у 2018 році як брати-чемпіони, які в сумі провели найбільшу кількість боїв. Віталій Кличко провів на професійному рингу 47 поєдинків, а Володимир – 25.

Ще однією спортсменкою, яка потрапила в світовій збірник рекордів, стала гімнастка з Херсона Лариса Латиніна. Вона завоювала на Олімпіаді 18 медалей, що до 2012 року було світовим рекордом.

Українське конструкторське бюро ім. Антонова потрапило в Книгу рекордів завдяки Ан-225 «Мрія». Розмах крил літака – 88 метрів. Він визнаний найбільшим у світі. При цьому рекорд «Мрії» полягає в тому, що літак підняв у повітря найбільший в історії авіації моновантаж вагою в 187,6 тонни.

У 2018 році житель Кривого Рогу Олександр Турчанинов потрапив у Книгу рекордів, здійснивши найбільшу мертву петлю на мотоциклі – в сфері діаметром 10 метрів.

Офіційно було визнано рекордсменом український електробайк Delfast, який проїхав 367 кілометрів на одному заряді батареї.

У 2015 році 65-річний українець Павло Рєзвой переплив Атлантичний океан на човні, заслуживши відразу два записи в Книзі рекордів. Він став найдорослішою людиною, яка зважилася на такий вчинок, і зробив це швидше за всіх.

Відзначився в Книзі рекордів і український пам’ятник пастуху, встановлений в Одеській області. Він став найвищим пам’ятником пастуху в усьому світі – 16,43 метра.

У 2014 році Національний університет «Острозька академія» потрапив до Книги рекордів Гіннеса за найтриваліше читання творів Тараса Шевченка. Всього було прочитано 11 250 творів поета, на що пішло 456 годин (19 діб). Участь в акції взяли понад 3 тис. осіб. Рекорд присвятили до 200-річчя Кобзаря.

Чорнобильська катастрофа значиться в Книзі рекордів як наймасштабніша ядерна катастрофа в світі, від якої постраждали 1,7 млн. осіб.

Українці також є світовими рекордсменами з тривалості прямого контакту зі снігом – українець Олексій Гоцуляк 60 хвилин пролежав на снігу без одягу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, книга рекордів, рекорди, українці
В тему