29 Серпня 2019
Новини

Вже чотири роки українці їдять заражене м'ясо

Вже чотири роки українці їдять заражене м'ясо

Чотири роки українці споживають м’ясо зі збудником африканської чуми свиней (АЧС).

Про це йдеться в заяві «Асоціації тваринників України». 

М’ясо з чумою потрапляє на полиці магазинів та стихійні ринки тому, що випадки спалахів хвороби масово приховуються. Насправді ж, уражені АЧС тварини підлягають утилізації, нагадали в асоціації.

«Але якщо воно й не наносить шкоди людині, то рештки від такого м’яса, викинуті на смітник, є осередком розмноження збудника АЧС, і чума розноситься країною», — кажуть в АТУ.

Поряд з цим, існують технології, які дозволяють переробляти уражену АЧС свинину. До прикладу — на тушонку, пояснюють фахівці.

«Науковці зазначають, що вірус АЧС гине вже при температурі 60 градусів протягом 30 хв. Тому тушонка, вироблена з ураженого м’яса, є абсолютно безпечною як для споживання людиною, так і з погляду біобезпеки. Якщо переробляти цей продукт для стратегічних запасів, то м’ясом знищених лише від початку 2019 року свиней можна було годувати протягом року до 200 тисяч чоловік», — розповіли в асоціації.

Аби в Україні запрацював вищезгаданий механізм переробки тварин, достатньо внести зміни в Інструкцію з боротьби з АЧС, кажуть в АТУ.

«Наприклад, у США вже давно існують спеціальні мобільні установки, які здійснюють забій свиней і переробку м’яса на тушонку прямо на господарстві. Це дозволить нам унеможливити рознесення вірусу за межі підприємства. Ціна однієї такої установки близько 100 тис. дол. — доволі невелика сума, якщо порівняти зі збитками, які терпить щоденно галузь від АЧС», — пояснили в асоціації.

Наостанок тваринники закликали вище керівництво країни сприяти збереженню українського свинарства, як важливої бюджетоутворюючої галузі.

«А для цього потрібна, передусім, політична воля. Держпродспоживслужба має внести відповідні зміни в Інструкцію з боротьби з АЧС, та прийняти стратегію боротьби з АЧС. Держава має негайно має взяти ситуацію під контроль!», — резюмували в АТУ.

Біда в тому, що в Україні досі немає національної програми боротьби з вірусом АЧС.

Ми писали, що Білорусь обмежує ввезення свинини із Львівської області України через африканську чуму свиней (АЧС).


Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство, африканська чума свиней, м'ясо, українці
В тему