14 Серпня 2019
Новини

Медовий Спас 2019: чого не можна робити в цей день

Медовий Спас 2019: чого не можна робити в цей день

14 серпня православні християни святкують Медовий Спас, або Маковія.

Саме з цього дня починається Успенський піст, який має свої обмеження й особливості. Що можна, а що не можна робити в цей день, в матеріалі Styler.

Історія виникнення свята

Щорічно 14 серпня віруючі несуть в храми на освячення мед, мак і воду. Цей звичай походить від традиції перший урожай приносити Богові. А освячення маку пов'язано з тим, що у народі цей день приурочують до пам'яті «семи мучеників Маккавеїв». За переказами сім братів Маккавеїв були закатовані за підтримку свого вчителя священика Елеазара, який сповідував заборонене тоді християнство.

Медовий Спас 2019: суворі заборони і традиції Маковія в Україні
Медовий Спас 2019: суворі заборони і традиції Маковія в Україні

На Маковія прийнято освячивать в церкві й «маковійську квітку» - букет з м'яти, чебрецю, нагідок, маку. Також у цей день освячують джерела води і колодязів.

З Медового Спаса починається двотижневий Успенський піст, який завершиться 27 серпня перед святом Успіння Богородиці (28 серпня).

Традиції Маковія

Освячений «маковійський букет» раніше було прийнято зберігати за іконами. Дія висушених квітів вважалася цілющою - їх давали хворим домашнім тваринам.

За традицією букет носили до церкви дівчатка, а перед походом до храму належало ситно поснідати - це обіцяло урожайний рік. Освячений мак застосовували для охорони будинку, худоби і двору від нечистої сили. А макову головку клали під подушку дітям, у яких були проблеми зі сном.

Медовий Спас 2019: суворі заборони і традиції Маковія в Україні
Медовий Спас 2019: суворі заборони і традиції Маковія в Україні

В Україні до Медового Спасу господині пекли пиріжки або коржі з маком. У старовину також вірили, що на Маковія жінкам прощаються всі давні гріхи, якщо вони самі себе пробачать і помоляться про прощення.

Заборони і табу на Медовий Спас

14 серпня існує сувора заборона на галасливі вечірки і гучні розмови. Не можна займатися прибиранням або важкою роботою. Також на Маковія забороняється сваритися і з'ясовувати відносини.

В Медовий Спас не можна нікому бажати зла, навіть недругам, так як воно може повернутися до вас сторицею. Оскільки на цей день припадає початок Упенского посту, існують доволі сурові обмеження в їжі. Дозволяється вживати лише неприготовану рослинну їжу - сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед, а також хліб.

У період Успенського посту заборонено гуляти весілля. Церква рекомендує обмежитися лише розписом, а гучне святкування та вінчання перенести на дні після завершення посту. Стосовно ж того, чи можна хрестити дитину під час посту, то сказати однозначно, що існує така заборона – не можна. Але священнослужителі відмовляються проводити обряд через сильну завантаженість у цей період.

Харчування в період Успенського посту

Успенський піст встановлений православною церквою на честь Успіння Пресвятої Богородиці. Це єдиний піст у церковному році, присвячений Діві Марії. Релігійний сенс Успенського посту – шанування і наслідування Божої Матері, котра, готуючись відійти у вічне життя, постійно постилася та молилася. Відповідно до церковного та народного календарів, Успенський піст – не літній, а осінній піст. Саме цей піст завершує церковний рік і відкриває дорогу осені. У народі він знаний ще як Богородичний, Спасо-Богородичний або просто Спасівка. Д

Незважаючи на те, що Успенський піст – найкоротший у році, він вважається одним із найсуворіших, поступаючись за суворістю лише Великому посту.

Під час посту церква рекомендує помірне вживання їжі та питва, і при цьому страв не скоромних, а пісних. Меню Успенського посту виключає м’ясо та м’ясні вироби, рибу, морепродукти, яйця і молочні продукти. Основу пісного столу складають багаті вітамінами овочі та фрукти, котрими такий багатий серпень, а також хліб, крупи, гриби, горіхи та мед. Тому цей піст вважається найлегшим і найприємнішим. Навіть існує приказка: «Петрівка - голодування, Спасівка – ласування».

Хоч піст і вважається безрибним, є один день, коли допускається їсти рибу та морепродукти, а також випити трохи вина. Таке послаблення посту дозволяється 19 серпня – у свято Преображення Господнього (в народі – Яблучний Спас).

У понеділок, середу і п’ятницю церковний устав передбачає сухоїдіння. Це означає, що можна вживати сиру їжу, тобто страви без термічної обробки. В ці дні люди, які дотримуються посту, повинні харчуватися хлібом, сіллю, сирими овочами та фруктами, медом. При цьому чай, кава, компоти, киселі, відвари замінюються водою та соками. 

По вівторках і четвергах дозволяється споживати варену їжу. Але використовувати олію для приготування страв заборонено.

У суботу та неділю можна відварювати крупи та овочі, додаючи до страв олію. Також дозволяється випити трохи вина.


Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, традиції, звичаї
В тему