8 Серпня 2019
Новини

Змайстрували найдовшу в Україні вервицю

Змайстрували найдовшу в Україні вервицю

Дій активно! Живи позитивно!

Чимало вірян мають вервицю, яку використовують під час молитви. А наші співвітчизники нещодавно виготовили вервицю, яка має велетенські розміри, – її довжина становить п’ять метрів.

До речі, вервиця відома ще з перших часів християнства. Причому, першими її почали використовувати єгипетські пустельники.

– Опісля вервиця стала дуже популярною серед грецьких монахів, а тоді – по всьому світу, – розповідає отець Іван Сойма, священик УГКЦ з міста Львів. – Вервиця являє собою міцну нитку або тонкий шнурочок на який нанизано більші і менші за розміром зернята. Це можуть бути кульки, перли, зерна, коралі або ж просто зав’язані вузлики. На кожному вузлику чи перлинці вичитують окрему молитву.

Тим часом майстер Дмитро Фаринович, який разом із дизайнером Володимиром Сандаловичем виготовили вервицю, розповідає, що вони не малювали ніяких ескізів. Бо ж дуже чітко уявляли якою повинна бути вервиця.  Її зернятка виготовили з дощок груші, а ось хрест та медальйон з деревини горіха.

– Дошки для цієї роботи я сушив два з половиною роки, – каже майстер. – З них виточив 59 кульок. П’ять із них мають діаметр 15 сантиметрів і ще 54 – 10 сантиметрів. Знизу вервиці – хрест заввишки 80 і завширшки 50 сантиметрів. На ньому вирізьблене розп’яття. Також виготовили і медальйон діаметром 25 сантиметрів. Він має форму серця, яке завжди сповнене любові. На одній стороні медальйону вирізьблений образ Матері Божої, а на іншій – Спасителя. Усі складові вервиці – кульки, хрест, медальйон з’єднані між собою міцним білим шнурком. Наша вервиця має чималу вагу – 70 кілограмів.

Таку вервицю чоловіки вирішили зробити для того, аби вкотре прославити Господа.

– А також для Спілки християнського відродження, – каже пан Фаринович. – Річ у тім, що останнім часом в Україні все почастішали екуменічні молебні за мир в нашій країні, за здоров’я наших захисників, які воюють на Сході. Тож я активно приймаю у них участь. Багато людей моляться на вервиці. А коли вона має велетенські розміри, то ще й привертає увагу. Її несуть до десяти людей. До речі, учасники Спілки християнського відродження мають намір звернутися до представників Книги рекордів України, щоб зареєструвати вервицю, яка має рекордні розміри.

Ксенія Фірковська

Матеріал ініційований Українським журналістським фондом та Благодійним фондом Олександра Шевченка

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, львів, олександр шевченко, конкурси
В тему