28 Липня 2019
Новини

7 місць поблизу Львова, небезпечних для відпочинку

7 місць поблизу Львова, небезпечних для відпочинку

Біля Львова є багато озер, відпочинкових зон і просто гарних місць на природі, де можна весело провести час.

Разом із тим, є місця, що досить відомі в туристичних путівниках/форумах Львівщини, але їхати туди небезпечно, - пише сайт 032.ua.

Винниківське озеро

 

Став на річці Маруньці, більше відомий як Винниківське озеро - колись одне з найпопулярніших місць для відпочинку львів’ян, тепер закрите на реконструкцію. Озеро розташоване у межах Винниківського лісопарку, а відпочинкова зона довкола нього займає майже 17,3 гектари. Оскільки через озеро протікали струмки, багаті на залізо, його води мали й певні лікувальні властивості.

Торік орендар території до 2022 року - ТзОВ «Краківський ринок» передав її у суборенду фірмі «Академія футболу», власником якої є депутат ЛМР Григорій Козловський. Посадовець планує оновити рекреаційну зону, створити там відпочинковий комплекс, воду в озері спустили, і мешканці Львова й прилеглих територій будуть без водойми найближчі 5 років.

Старосільський замок

Оборонний замок князів Острозьких з’явився у давньому населеному пункті - Старому Селі на Пустомитівщині ще наприкінці 16 століття. Велична архітектура, яка колись вражала своїми масштабами перебуває у занедбаному стані й приваблює хіба відвертих романтиків.

У 2010-х роках замок придбав у концесію представник приватної компанії, який обіцяв вивести пам’ятку з аварійного стану та перетворити її на привабливий туристичний центр. Попри те, що Старосільський замок часто включають до переліку екскурсійних місць, станом на нині він все ще перебуває у жахливому стані та становить потенційну небезпеку для відвідувачів.

Кар′єр у селі Ясниська

У Ясниськах, Яворівського району, за 20 км від Львова, розташований піщаний кар’єр, який користується популярністю в мешканців області, що часто виїжджають туди «на шашлики», «позасмагати» чи «поплавати», попри його моторошну славу.

Це озеро офіційно нерекомендоване для купання, і не лише тому, що територія належним чином не доглядається, а й тому, що воно досить глибоке - 20 метрів донизу. Стінки озера щедро всипані тривкими «ямами», де часто вода недостатньо прогрівається, а тому в тих, хто там плаває - більше шансів схопити корчі. Щороку тут знаходять кількох утоплеників, але це не відлякує відчайдухів та любителів відпочити біля водойми.

Поморянський замок

 
Замок у селищі Поморяни, за 27 км від Золочева - пам’ятка історії та архітектури початку 16 століття, одне з улюблених місць відпочинку короля Яна Собєського, який витратив чималу суму, щоб оновити та укріпити замок. Він також згадується не в одному туристичному путівнику як архітектурна перлина Львівщини.
 
Будівля витримала татарські напади та облоги у 17 столітті, але до наших часів не дожила. Станом на 2017 рік замок перебував у аварійному стані, тож його мали укріпити, а трохи пізніше - відреставрувати, але торік стіна пам’ятки завалилась, уціліло лише одне крило будівлі.

Озеро у селі Наварія (Щирецьке водосховище)

Глинна Наварія (у народі - озеро в селі Наварія) - це штучна технічна водойма, утворена в радянський час на річці Щирка, за 10 км від Львова. Ще у 1960 - 1980 роках це було популярне місцем відпочинку львів’ян, а зараз - небезпечна для купання територія.

Зараз у озері можуть плавати хіба відчайдухи, особливою увагою воно користується в місцевих рибалок. Але справа у тому, що з 1987 року у водоймі заборонено купатися, бо туди потрапляють неочищені стічні води, від чого гинуть навіть мешканці самого озера.

Тартаківський замок

Маловідомий замок, який все-таки приваблює до себе екскурсії - це палац у селі Тартаків біля Сокаля.

Збудований родиною Потоцьких у 17 столітті, він майже цілком зберігся до 19 століття. Пізніше замком володіло сімейство Лянцкоронських, тоді ж його трохи змінили та дещо прибудували, щоб у кінцевому результаті він нагадував «Casino de Paris» в Монако.

Скупі історичні згадки припускають, що замок у Тартакові на Львівщині був великим оборонним укріпленням із фресками всередині. Під час двох світових воєн замок майже повністю зруйнували.

Пам’ятку архітектури національного значення передали 2010 року у концесію приватному інвестору, який за 3 роки не спромігся там нічого зробити, тож угоду анулювали. Станом на нині, чергова архітектурна перлина перебуває у плачевному стані та загрожує впасти на голову шукачам пригод.

Кар’єр біля села Добряни

 
На околиці села Добряни у Миколаївському районі Львівщини, за 28 км від Львова, розташований невеликий закинутий кар’єр. Поблизу є діючі кар’єри, де видобувають пісок та камінь, цей же - затопили підземні води, яку так і не змогли відкачати. Станом на нині, водойма нічийна, і ніхто точно не знає її глибину. Озерце є облюбованим як місцевими, так і приїжджими рибалками, які часто зустрічають тут і відпочивальників. Оскільки територія занедбана і забута, це створює пряму небезпеку для відвідувачів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, львів, суспільство, відпочинок, архітектура, львів, водойми, Надзвичайні події
В тему
^ Наверх