17 Липня 2019
Новини

Про що домовилися омбудсмени України і Росії в Москві: подробиці

Про що домовилися омбудсмени України і Росії в Москві: подробиці

Уповноважені з прав людини України та Росії обмінялися оновленими списками ув'язнених у кожній з країн своїх громадян. Українська сторона передала список зі 150 осіб.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова під час спільної прес-конференції з Тетяною Москальковою у Москві, пише Новий час.

Український омбудсмен не розкрила «інші методи», які можуть бути застосовані для звільнення українських політв'язнів і військовополонених моряків. Москалькова і Денісова обмінялися списками українців і росіян, які перебувають у СІЗО і в’язницях двох країн. Зокрема, Денісова передала Москальковій перелік зі 150 справ.

Обмін полоненими може відбутися упродовж місяця. Про це повідомив заступник голови Офісу президента Вадим Пристайко.

Саме про це домовились зовнішньополітичні радники країн-учасниць Нормандського формату — Німеччини, Франції, України і Росії під час зустрічі у Парижі, 12 липня. Він зауважив, що обговорювали можливість форматів обміну 10 на 10 або 15 на 15. Головне завдання — розблокувати процесу обміну всіх на всіх, додав Пристайко.

«Протягом місяця домовилися здійснити обмін певної кількості бранців. Президент Зеленський говорив про 10 на 10, 15 на 15. В принципі, ми не замикаємося навколо кількості людей. Наша задача зараз практично отримати своїх людей назад і розблокувати процес всіх на всіх, про який ми довго говоримо, який до цього був заблокований. Безпосередньо переговори у цьому форматі з приводу конкретних людей не ведуться. Для цього є уповноважена група. Як ви знаєте наша омбудсвумен сьогодні перебуває у Москві, вчора була зустріч у Києві. Ці люди ведуть безпосередню розмову і конкретні прізвища», — заявив Пристайко.

Вадим Пристайко також додав, що російська сторона бажає обміняти керівника РИА Новости Украина Кирила Вишинського, його прізвище завжди лунає у рамках переговорів з Москвою.

Пристайко повідомив, що президент Володимир Зеленський у вівторок, 16 липня, проведе зустрічі з усіма представниками робочих підгруп у Тристоронній контактній групі, а також із представником групи — Леонідом Кучмою.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що Росія поверне Україні моряків, але на яких умовах і коли це станеться — прогнозувати важко.

Він пояснив, що коментарі можуть вплинути на терміни та умови звільнення моряків і суден. Проте, голова МЗС також наголосив, що ідея забрати моряків як засуджених — невдала, адже вони нічого не порушували і є військовополоненими, а Росія порушила імунітет українських військових суден і намагається представити все так, ніби Крим — російський.

«Це питання взагалі для нас і честі моряків, і честі для держави. І міжнародно-правової позиції держави, оскільки цим скористається Росія щодо нашої позиції стосовно Криму, щодо нашої позиції у міжнародних судах щодо всього, до чого йдемо, і скаже, що насправді не було російської агресії. Тому це дуже комплексне питання», — наголосив Клімкін.

За словами Клімкіна, існують політичні і юридичні конструкції, які дозволяють Росії звільнити моряків у будь-який момент.

До цього часу обміну у форматі один на одного не було. Зазвичай, Україна погоджувалась віддавати трьох людей за одного, а потім Росія знову змінювала умови на свою користь, зазначив у інтерв'ю Радіо НВ політолог Тарас Чорновіл.

Він зауважив, навіть якщо українська сторона погодиться на обмін моряків, вона повинна формально убезпечити себе. Наприклад, напередодні обміну надіслати ноту до російського МЗС про те, що їх звільнення має здійснюватись на вимогу морського трибуналу.

«Ми маємо погодитися на що завгодно. У тому числі, якщо буде обмін і моряків за принципом саме обміну. Але принаймні для протоколу наша сторона має сказати, що взагалі-то ви маєте нам їх віддати. Якщо ми попередньо не зробимо публічну ноту від Міністерства закордонних справ, де буде сказано: про який обмін ви говорите, ви їх маєте віддати на виконання Міжнародного військового трибуналу, то це означатиме, що ми формально відмовляємося від рішення трибуналу і формально визнаємо правову позицію Росії», — зауважив Чорновіл.

Чорновіл також зауважив, що зустріч у нормандському форматі, — це завжди крок уперед для України, адже західні партнери здійснюють тиск на російського президента і вимагає від нього реалізації обіцянок.

Найбільш імовірно, що Путін може видати українських моряків уже цього тижня напередодні парламентських виборів. У такий спосіб він додасть бали політичній силі Віктора Медведчука, зазначив співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

Він додав, у разі, якщо цього не станеться, важко прогнозувати, коли відбудеться обмін полоненими між країнами. Експерт зазначив, цілком імовірно, що восени лідери країн нормандської четвірки дійсно зустрінуться, адже Зеленський та Путін висловили свою готовність. Водночас, поки немає підстав очікувати значного прогресу у врегулюванні ситуації на Донбасі.

«Стосовно другої перспективи Нормандського формату, чи наступна зустріч принесе якісь рішення. Тут, на жаль, перспективи більш песимістичні, оскільки немає політичного рішення російсько-українського конфлікту в принципі, і немає наразі бажання російської сторони відмовитися від тієї ключової причини, яка лежить в основі цього конфлікту — невизнання суверенітету України, посягання на український суверенітет. Поки що немає жодних ознак, що Росія готова змінити свою позицію», — зазначив Мельник.

Читайте також:

Назвали кількість українських в’язнів Кремля у Росії та Криму

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, Україна, україна, права людини, москва, росія
В тему