30 Червня 2019
Новини

Уляна Супрун розповіла, як корисніше їсти літні ягоди

Уляна Супрун розповіла, як корисніше їсти літні ягоди

Сезон ягід сягнув свого апогею. І для багатьох з нас кілограм черешень мало не замінив повноцінний прийом їжі, а на руках все частіше залишаються сліди від поїдання чорниці чи шовковиці.

Хочемо ще раз нагадати про користь ягід, і зробили добірку доведених наукою порад щодо їхнього приготування, зберігання та споживання, - інформують у дописі.

Насправді, полуниці, ожина та малина — це не ягоди. В полуниці тип плоду сунична, а в ожини, малини, шовковиці — багатокістянка. Та для зручності в цьому пості слово «ягоди і фрукти» має на увазі вишні, черешні, полуницю, ожину, малину, смородину, аґрус, шовковицю, чорницю, лохину, суницю, порічки і журавлину, сезон якої ще не розпочався.

Ягоди — це не просто їжа, а функціональна їжа, тобто така, що допомагає знизити ризики чи полегшити перебіг якихось захворювань. Зокрема, завдяки антоціанам та вітамінам ягоди мають антиоксидантні, протимікробні, протизапальні і нейро- та кардіопротекторні властивості. А недостатнє споживання фруктів та ягід нещодавно визнали однією з причин передчасної смертності.

Чим саме корисні ягоди:

-  Чорна смородина містить ті ж речовини, що й деякі ліки від депресії. Це — інгібітори моноамінооксидази. Цей фермент руйнує нейромедіатори серотонін, дофамін, норадреналін, а якщо його пригальмувати, то нейромедіатори діють довше, і ви почуваєтеся радісніше. Але лікувати проблеми з психічним здоров’ям потрібно не лише смородиною.

-  Малина на 15% зменшує ризик серцево-судинних хвороб. Але для цього слід їсти принаймні 200 грамів ягід щодня.

-  Компоненти, притаманні всім ягодам, корисні для здоров’я судин: вони активують фермент ендотеліальну синтазу оксиду азоту, чим сприяють розширенню судин і пониженню тиску, та пригнічують утворення пінистих клітин та розвитку атеросклерозу.

Нагадаємо, що іншими чинниками, які допоможуть знизити ризик хвороб серця і судин, є зменшення споживання солі, надання переваги жирній рибі, а не процесованому м’ясу, відмова від куріння та підтримка здорової ваги.

- Трохи зради. Чорниця не покращує зір і травлення. Справді, в чорниці високий вміст антоціанів — фіолетових сполук, що мають антиоксидантну і протизапальну дію. А танніни мають протимікробні властивості. Однак, наразі немає доказів, отриманих в ретельно спланованих експериментах і на людях, що чорниця може покращити зір, хоча певні свідчення є.

- І ще зрада. Малина не збиває температуру. Дійсно, в малині є ацетилсаліцилова кислота, і вона блокує роботу ферменту циклооксигенази. Нема роботи ферменту — немає і про-запальних сполук простагландинів, а отже запалення, набряку і болю. Але в 100 грамах малини лише 1 міліграм ацетилсаліцилової кислоти, в той час як в таблетці понад 300. Флавоноїди малини можуть мати незначну противірусну дію.

- В 100 грамах полуниці стільки ж вітаміну С, як цілому лимоні. А в чорній смородині — вдвічі більше. Міф про лимони як джерело вітаміну С походить з тих часів, коли лимони почали брати на кораблі для запобігання цинги.

- Чорниця корисна людям з діабетом другого типу. Вона підвищує чутливість тканин до інсуліну в людей з ожирінням, свідчать дослідження.

- Ягоди стають на заваді старінню мозку. Принаймні, досліди на щурах показали, що регулярне споживання чорниці і полуниці покращило ріст нейронів (нейрогенез), спиняло вільнорадикальні процеси і загибель нейронів, та покращило пам’ять і координацію рухів. Ці дані знайшли певне підтвердження і на людях.

Більше інформації читайте на сторінці міністерки у Facebook

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, уляна супрун
В тему