26 Червня 2019
Новини

За кожен «зайвий» квадратний метр українці заплатять податки

За кожен «зайвий» квадратний метр українці заплатять податки

До 1 липня українці отримають платіжки за нерухомість, згідно з якими протягом двох місяців вони повинні заплатити за «зайву» площу.

Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL.

Розмір податку визначає місцева влада. Закон же їх обмежує максимальною ставкою - 1,5% мінімальної зарплати за кожен «зайвий» квадратний метр. За рішенням міської чи сільської ради, замість 1,5% можуть, наприклад, стягувати 1% мінімалки.

Важливо також відзначити, що розмір мінімальної заробітної плати враховується за станом на 1 січня минулого року. Тоді мінімалка становила 3723 грн. Тобто за квадрат доведеться платити 37,2 грн.

Так, за квартиру площею 100 квадратів доведеться сплатити податок у розмірі 1488 грн. Податок платять українці, які володіють будинками і квартирами площею від 60 і 120 квадратів.

Однак, як і у випадку зі ставками, місцева влада має право збільшити норму. Наприклад, стягувати податок тільки з квартир площею від 80 квадратів.

Але зменшити до 50-ти - не можна. Тим же, хто володіє елітною нерухомістю, заплатити доведеться в рази більше.

Так, за квартиру в 300 кв. м і будинок в 600 кв. м, крім самого податку, доведеться ще внести 25 тис. грн разової виплати.

Більш того, рахувати будуть не тільки з «зайвих» квадратів, а з усієї площі.

Тих, хто не заплатять, можуть оштрафувати.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, доступне житло, нерухомість, податки
В тему