6 Червня 2019
Новини

Не їжте копчену, в'ялену або солону рибу – є загроза захворіти на ботулізм – Супрун

Не їжте копчену, в'ялену або солону рибу – є загроза захворіти на ботулізм – Супрун

Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун порадила не вживати копчену, в'ялену або солону рибу сумнівної якості через ризик зараження ботулізмом.

Про це вона повідомила на сторінці в Facebook.

Харчове отруєння виникає, якщо вживати продукти, в яких накопичилися ботулотоксини. Вони одні з найсильніших у природі отрут, які мають стійкість до впливу хімічних і фізичних факторів. Смертельна доза для людини становить всього 0,3 мкг.

Ось що може допомогти вберегтися від ботулізму:

  • Не варто вживати рибу невідомого і сумнівного походження - вона може бути заражена.
  • Слід бути обережними з продуктами домашнього консервування: м'ясом, грибами або овочами. Якщо вони погано термічно оброблені або неправильно зберігалися, то можуть стати причиною інфікування.
  • Слід ретельно дотримуватися теплову обробку продуктів.

Перші симптоми захворювання виникають через 7-24 години після вживання зараженої їжі. Серед них - порушення зору, з'являється «туман перед очима», в роті стає сухо, важко ковтати, з'являється м'язова слабкість, запаморочення.

«Лікування ботулізму в більшості випадків супроводжується введенням ботулінічного антитоксину. Цей препарат містить антитіла для нейтралізації токсину. Чим раніше пацієнту введуть «протиотруту», тим менше ризиків для здоров'я, ускладнень і необоротних наслідків», - пише Супрун.

Все про: суспільство, Україна, уляна супрун, хвороби, ботулізм
В тему