3 Червня 2019
Новини

Декомунізація: Зеленському влаштували лікбез

Декомунізація: Зеленському влаштували лікбез

В Українському інституті національної пам’яті відзначили, що згідно Закону України про декомунізацію пам’ятник Жукову повинен бути демонтований.

Окрім того, згідно Закону України про присвоєння імен в тому числі і топонімам, сьогодні немає правових підстав присвоїти ім’я Жукова будь-якому топоніму, передає УНН із посиланням на заяву інституту.

Відсутність юридичної колізії з демонтажем прояснює юрист УІНП Сергій Рябенко: «Тут немає ніякої колізії. Згадані речницею президента винятки не можна застосувати до даної ситуації. Згідно з Законом про декомунізацію, символікою комуністичного режиму є в тому числі пам’ятники особам, які обіймали керівні посади. Жуков був першим заступником наркома оборони СРСР у 1942-44 роках та міністром оборони СРСР у 1955-57 роках, а отже обіймав керівні посади у вищих органах влади СРСР. Тому його пам’ятник є символікою комуністичного тоталітарного режиму.

Закон вимагає демонтувати такі об’єкти. А виняток щодо діячів науки і культури, очевидно, до Жукова не має ніякого стосунку».

Щодо ініціативи назвати іменем Жукова проспект генерала Григоренка у Харкові, то Рябенко наголошує «механізму «повернути» назву Жукова немає».

«Назвати наново — заборонено законом. Ця ініціатива суперечить частині шостій статті 3 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій». Винятки цієї частини не стосуються об’єктів топоніміки», - пояснив він.

Як відомо, речниця президента України Юлія Мендель прокоментувала стихійне знесення пам’ятника Георгію Жукову в Харкові. За її словами навколо топонімів, пов’язаних з Жуковим нібито існує правова колізія. Вона згадала існування винятків у законі «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Але ці винятки незастосовні до ситуації з пам’ятником Жукову в Харкові.

Нагадаємо, що в травні Український інститут національної пам'яті вже звертався до очільника міста Харкова із заявою стосовно відсутності можливості перейменування проспекту Петра Григоренка у Харкові на честь радянського маршала Георгія Жукова.

Як відомо, Український інститут національної пам’яті (далі - Інститут) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра культури і який реалізує державну політику у сфері відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Готуйте свій кабінет для Галустяна»: Саакашвілі звернувся до Путіна (відео)

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, суспільство, Політика
В тему

Останні матеріали