26 Травня 2019
Новини

Корисні продукути, які призводять до зайвої ваги

Корисні продукути, які призводять до зайвої ваги

Корисні продукти – основа здорового життя і гарного вигляду.

Існує думка, що, якщо щодня вживати здорові і корисні продукти, фігура буде в повній безпеці. Найголовніше, їсти більше овочів, фруктів, каш з магазинів здорової їжі, прибрати з раціону картоплю, випічку і солодке. Однак це не зовсім так, пише ТСН.

Харчуючись правильними продуктами, але не дотримуючись певних правил, можна всі спроби схуднути звести нанівець. Про те, які з так званих «здорових» продуктів можуть призвести до набирання ваги і в яких кількостях їх краще вживати, запитали дієтолога-консультанта Яну Кравченко.

Вівсяна каша. Ідеальний сніданок. Каша належить до вуглеводів, норма вживання яких складає близько 250 грамів на день. Вівсянка у вигляді пластівців, які просто запарюються окропом, – порожні вуглеводи, які не дають тривалого насичення, провокують стрибок цукру в крові, після якого настає відчуття шаленого голоду. Це означає, що людині за зовсім короткий час знову захочеться їсти, не кажучи про те, що стрибки цукру програмують організм на ожиріння. Внаслідок цього схуднути стає ще складніше. Серед усього розмаїття на вітринах вівсянку потрібно вибирати якомога твердішу. Можна навіть використовувати овес, який продається на ярмарках на вагу, контролюючи розміри порцій (орієнтовно – стиснутий кулак). Таким чином і насичення буде тривалим, і рівень цукру в крові не підскочить.

Ягоди-фрукти. Особливо солодкі. Вживаючи їх неконтрольовано, набір ваги неминучий, адже вони містять велику кількість цукру. Тому 1-2 несолодких яблука, ½ грейпфрута, зелені банани або до 300 грамів ягід ідеально підійде в першій половині дня на так званий "перший перекус". Їх можна додати до сніданку у вівсянку. Яблука можна з'їсти запеченими, додавши трішки кориці. Ягоди можна їсти як свіжі, так і заморожені або ж додати в смузі. Солодкого кавуна, винограду, хурми найкраще уникати, принаймні доти, доки ви не досягнете бажаної ваги.

Сухофрукти (родзинки, фініки і т. д.). У користі цих продуктів ніхто не сумнівається. Однак не варто забувати про те, що існує поняття глікемічний індекс продуктів – це здатність продуктів впливати на рівень глюкози в крові. Чим індекс вищий, тим швидше підвищується рівень глюкози. Тому, наприклад, під час схуднення ці продукти, як правило, зводяться до мінімуму або взагалі заборонені. А цукор дієтологи зазвичай пропонують замінити екстрактом стевії, в якому 0 калорій, тому вживати його можна скільки завгодно. Він має специфічний гіркуватий присмак, це ви будете відчувати лише перші кілька днів.

Овочі. Всі знають про їхню користь, але мало хто замислюється про їхню шкоду для фігури. Всі овочі, окрім картоплі, низькокалорійні, швидко насичують шлунок, а також збагачують раціон клітковиною, що дуже сприяє схудненню. Але такі овочі, як буряк, кукурудза, морква, зелений горошок – це так звані прості вуглеводи, які також стимулюють підвищення рівня цукру в крові, ускладнюючи процес схуднення. Тому норма споживання цих продуктів – не більше 100 грамів за одне приймання їжі. І їсти їх, як і фрукти з ягодами, варто тільки в першій половині дня, щоб встигнути "відпрацювати" фізичною активністю, адже невикористані вуглеводи обов'язково відкладуть як жирові запаси,наприклад, на боках або талії. Якщо для вас щоденні тренування – норма життя, то дозування можна збільшувати, все відпрацювати в спортзалі і зайвих кілограмів не додасться.

Фруктові фреші. Зі склянкою апельсинового фрешу організм, безумовно, отримує дозу вітамінів, особливо вітаміну С, але разом з цим він отримує також і дозу цукру. Тому краще все ж вибирати несолодкі фрукти (яблука, грейпфрути) і з'їдати їх повністю, отримуючи подвійну перевагу: ви перекушуєте, і отримуєте порцію клітковини, корисної для кишківника. Якщо наразі ви активно боретеся із зайвими кілограмами, то краще пити овочеві фреші. І пити стільки, скільки душі завгодно, обмежуючи хіба що споживання бурякових і морквяних, бо це продукти, що містять цукор, а також мають високий глікемічний індекс.

Горіхи. Усі горіхи (кеш'ю, мигдаль, волоські і т. д.) досить жирні. Наприклад, на 100 грамів волоських горіхів в середньому припадає 65,2 грамів жиру. А якщо врахувати, що добова норма жирів для людини становить 80-100 г, з них 40% повинні бути рослинними, то все, що ми можемо собі дозволити – це кілька штук під час перекусу, можна додати до салату або посипати ними канапки з сиром фета, наприклад.

Оливкова олія. Незважаючи на широке застосування цього корисного продукту в дієтології, не варто забувати про його калорійність. У 100 грамах олії міститься близько 900 ккал. Тому понад дві столові ложки оливкової олії на день, кожна з яких містить 150 ккал, вживати не рекомендується. Для салатів найкраще робити заправки: до 1 чайної ложки олії можна додати лимонний сік, бальзамічний оцет і гірчицю. Однин з прийомів: помістити салат до друшляка, полити заправкою і зачекати, поки олія стече.

Кисломолочні напої. Кефір, йогурт, кумис, айран, кисляк, ряжанка та інші напої вважаються здоровими продуктами, однак за усієї користі кисломолочки не варто забувати, що подібні напої мають визначену жирність і містять цукор у вигляді фруктових наповнювачів. Норма вживання кефіру або йогурту на день – не більше 250-300 грамів. Якщо людина перебуває у процесі схуднення, то потрібно обирати нежирні продукти (оптимально 1,5%) без вмісту цукру та інших наповнювачів. Дуже корисно випивати їх на ніч, за годину до сну – це поліпшить сон, а на ранок полегшить спорожнення кишківника.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, продукти, харчування
В тему