24 Травня 2019
Новини

Несподівано: Супрун порадила українцям отримувати вітамін В із пива

Несподівано: Супрун порадила українцям отримувати вітамін В із пива

Виконавиця обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла про особливості вживання вітамінів групи В.

Про це чиновниця написала у Facebook. Вона просвітила, що вітаміни групи В виступають коферментами низки метаболічних процесів, без яких певна життєво-необхідна реакція не відбувається, передає «Оглядач».

Очільниця МОЗу перелічила вітаміни групи В: тіамін (В1), рибофлавін (В2), ніацин (В3), піридоксин (В6), фолієва кислота (В9), ціанкобаламін (12). При їх прийомі, наголосила Супрун, слід враховувати, що вітаміни цієї групи впливають один на одного. Тому часом варто пити не комплекс, а речовину, якої в організмі мало. Потрібно вибрати правильну форму (укол або таблетку).

«Так, наприклад, вітамін В12, а саме іон кобальту в ньому, псує інші вітаміни групи В. А вітамін С знижує біодоступність 12, хоча покращує доступність тіаміну – В1. В12 радять вживати окремо від інших вітамінів», – пояснила Супрун.

Далі глава МОЗ детальніше розкрила користь від вітаміну В1, який є важливим ферментом у обміні глюкози і жирів. Він перешкоджає шкідливому впливу глюкози й інсуліну на стан судин. Також В1 допомагає центральній і периферичній нервовим системам. Нейрони без нього гинуть, у результаті погіршується короткочасна пам’ять і координація рухів. Він допомагає синтезу ацетилхоліну.

У разі надмірної нестачі цієї речовини з’являються симтоми хвороби бері-бері (слабкість, тремтіння, відсутність апетиту, підвищується ризик раптової смерті й паралічу) або енцефалопатії Верніке-Корсакова.

Супрун підкреслила, що багато вітаміну В1 у висівках, якщо їх запарили, зеленому горошку, яйцях, свинині, печінці, квасолі, горіхах, гречці, коричневому рисі, патоці й дріжджах.

Денна доза вітаміну залежить від віку, ваги і навантажень. Під час занять спортом тіаміну потрібно більше. Особливо він необхідний жінкам у період годування груддю: 1,2 – 16 мг. Усім іншим Супрун радить 1 мг на добу.

Негативно на В1 впливає алкоголь, білий хліб, шліфований рис, солодощі, активне поїдання швидких вуглеводів і жирів. У деяких продуктах (особливо в молюсках, сирій або ферментованій рибі) є тіамінази, які руйнують В1.

«Тіамін роблять недоступним речовини, які є у чорниці, смородині (порічках), буряках і брюссельській капусті. Тому не потрібно класти їх в одну тарілку з хлібом із висівками, авокадо і зеленим горошком, де тіаміну багато. Їжте одне на сніданок, а інше – на вечерю», – порадила Супрун.

В. о. міністра додала, що для заповнення дефіциту вітаміну В1 потрібно обирати рис, який обробили парою. Краще готувати овочі на парі. Також не варто їсти сиру рибу й суші. Запивати їжу краще водою. З кожним прийомом їжі вживати свіжі овочі та фрукти.

Водночас взагалі варто відмовити від спиртного. Але Супрун зазначає, що можна випити не більше 350 мл слабкого (до 5 відсотків) пива, адже там міститься вітамін В1.

Людям із порушенням всмоктування в кишечнику і після операцій потрібні уколи тіаміну, іншим підійдуть таблетки. Вагітним і жінкам у період годування груддю, спортсменам, дітям, які мало їдять, підліткам, які намагаються схуднути, потрібен додатковий В1.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство, уляна супрун
В тему