22 Травня 2019
Новини

Світова криптовалютна спільнота відзначає День біткоїн-піци

Світова криптовалютна спільнота відзначає День біткоїн-піци

22 травня криптовалютна спільнота відзначає свято Bitcoin Pizza Day: саме цього дня в 2010 році програміст Ласло Хейніц купив дві піци за 10 тисяч біткоїнів.

Ця покупка за віртуальну валюту стала першою в реальному світі. За курсом 2019 року ціна тієї італійської випічки із ковбасою і сиром становить близько 80 мільйонів доларів.

Цього дня рівно дев’ять років тому Ласло Хейніц із Флориди, США, заплатив 10 000 ВТС за дві піци, які в Papa John’s коштували 25 доларів. 18 травня він опублікував пост на криптовалютному форумі з проханням продати йому дві великі піци – «бажано якісь стандартні, без дивних начинок типу риби і тому подібного». Натомість він пропонував біткоїни, які в ту пору коштували близько 40 доларів.

Ласло згадує, що запропонував таку велику суму в надії, що хоч хтось відгукнеться. І така людина знайшлася – ним став 19-річний Джеремі Стардівент, який жив на іншому кінці країни.

Джеремі Стардівент

Тоді Джеремі навіть не підозрював, що отримує потенційні мільйони доларів. Обидві сторони були дуже задоволені угодою, яка увійшла в історію як перша в світі покупка за біткоїни.

«Я витратив віртуальні гроші на їжу. З огляду на те, що я майнив біткоїни сам, це була просто безкоштовна піца», – згадує Хейніц.

Та сама легендарна біткоїн-піца, куплена Хейніцем за 10 тисяч біткоїнів.

Ласло Хейніц увійшов в історію криптовалютного світу як «той самий чувак, який втратив мільйони через піцу», але його пожертва допомогла розпочати прийняття цієї віртуальної валюти по всьому світу. І тепер 22 травня в усьому світі святкують «День біткоїн-піци» (Bitcoin Pizza Day).

Зараз, через вісім років, Ласло Хейніц так говорить про свою покупку 2010 року:

«Я не думаю, що це було помилкою. Міркувати про це – те саме, що просторікувати, як добре було б повернутися в минуле і купити акції Google».

Флоридський програміст майнив біткоїни задля розваги і витратив їх усі на різні дрібниці до різкого стрибка курсу криптовалюти. Але про втрачені мільйони він не шкодує. У 2018 році Ласло знову купив дві великі піци за біткоїни, але цього разу замовлення обійшлося йому всього-на-всього у 0,00649 біткоїна (67 доларів).

Стардівенту теж не судилося стати мільйонером: криптовалюту, отриману за піцу, він витратив на поїздку з дівчиною по Сполучених Штатах.

Сьогодні курс біткоїна торгується на позначці у вісім тисяч доларів, за даними Coinmarketcap на 21 травня 2019 року ціна монети дорівнює 7951,60 долара, капіталізація – 140,8 млрд доларів. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, криптовалюта
В тему