12 Травня 2019
Новини

День матері: історія виникнення, традиції святкування у народів світу

День матері: історія виникнення, традиції святкування у народів світу

Кожного року в другу неділю травня українці святкують День матері. У 2019 році цей день припадає на сьогодні, 12 травня.

Цього дня святкують також США, Німеччина, Італія, Туреччина, Австралія, Японія, Бельгія, Данія, Фінляндія, Естонія, Бразилія, Мальта, Кіпр.

Історія виникнення свята

Першими прототипами Дня матері вважають грецькі містерії на честь Великої матері богів. Тоді до неї зверталися із проханням про багатий врожай, народження спадкоємців і дякували за те, що вона дала раніше.Так, у Стародавньому Римі вшановували богиню Кібелу, заступницю матерів. У них свято тривало 3 дні у березні.

Сучасна концепція Дня матері, присвяченого кожній матері, з'явилася наприкінці XIX століття у США. Пацифістка Джулія Ворд Гоув у 1872 році запропонувала заснувати день єдності матерів у боротьбі за мир у всьому світі, але її проект залишився у вигляді ідеї.

Незабаром співвітчизниця Гоув, Анна Джарвіс, дала розвиток планам Гоув. Переживши раптову смерть матері, жінка вирішила увічнити її пам'ять усенародним святом, завдяки якому кожна дитина зможе сказати мамі важливі слова любові і подяки.

Свій проект Джарвіс надіслала в державні інстанції, і в 1910 році День матері вперше було проголошено штатом Вірджинія. Поступово ініціативу підхопили інші штати. У 1914 році президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня Днем матері.

Незабаром свято розширило кордони. Після Першої світової війни День матері почали святкувати в інших країнах, насамперед – у європейських.

Українці вперше відсвяткували День матері в 1930 році у Львові. Але в 1940-х роках свято було скасовано. Офіційно в Україні його заснували указом президента від 10 травня 1999 року.

День матері в Україні

В Україні мама з глибини століть вважається берегинею домашнього вогнища та людиною, яка є рідною для всіх нас. Хоча в Україні свято День матері офіційно святкують лише кілька десятків років, вшановують матір в нашій країні набагато довше.

Офіційно в Україні святкують День матері з 1999 року, з того часу, як президент Кучма підписав відповідний указ. 

Але насправді, українці цей день святкували і раніше. Наприклад, українська діаспора в Канаді ще в початку 20-го століття (у 1928 році) почала вітати матерів. А на наступний рік така ініціатива докотилася і до західної України. У Львові у другу неділю травня організовували спеціальні зустрічі матерів і концерти для них. Тут цим займалася редактор тижневика «Жіноча Доля» Олена Кисілевська. Пізніше, за сприяння «Союзу українок» з Канади, вплинула на поширення цього свята по всій території західної України. Потім за радянської влади, свято категорично заборонили. Це тривало до 1999 року.

До речі, варто також відзначити, що дане свято ще в часи Київської Русі і козаків теж відзначався, але як релігійний – місяць пречистої Діви Марії. Воно й не дивно, адже мама дає життя, продовжує наш рід.

У цей день українці йдуть в гості до матері, вітають їх і нагадують, якими важливими вони є в їхньому житті. Мама завжди самовіддано любить своїх дітей, незважаючи ні на що, і завжди рада нашим перемогам і щиро співчуває невдачам. Якщо в День матері ви не можете прийти до мами, то обов'язково треба подзвонити їй і сказати теплі слова і нагадати про те, як сильно ви її любите. Адже мама – найдорожча людина в нашому житті.

Традиції святкування у народів світу

Японці намагалися ввести подібне свято ще у 1931 році. Тоді вони пов'язали День матері із Днем народження імператриці. Але довше одного року традиція не протрималась. Зараз вони, як більшість країн світу дарують матерям квіти у другу неділю травня.

У Мексиці на День матері у церквах на католицьких месах обов'язково співають особливу пісню: «Las mañanitas». Після чого влаштовують святкові обіди.

А от в Австралії на офіційному рівні не святкують День матері. Але люди все одно вшановують своїх матерів, дарують їм квіточки і маленькі подарунки.

В Австрії у другу неділю травня в усіх ресторанах з'являється особливе меню для мам.

У Туреччині можна сказати, що День матері святкують кожну п'ятницю. Хоча, насправді, усе набагато прозаїчніше – коли жінка виходить заміж, то п'ятниця стає тим днем, коли вона може відвідати свою родину.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, Світ, день матері, традиції, історія, свято
В тему