7 Травня 2019
Новини

Волинських пенсіонерів переводять на електронні посвідчення

Волинських пенсіонерів переводять на електронні посвідчення

На Волині уже майже три тисячі осіб отримали електронні пенсійні посвідчення, які є одночасно й платіжними банківськими картками. Також у найближчому майбутньому - електронні трудові книжки та лікарняні листки.

Про це під час прес-конференції сьогодні, 7 травня, повідомив начальник Головного управління пенсійного фонду у Волинській області Петро Філіпчук, передають Волинські Новини.

З його слів, за станом на сьогодні, органи пенсійного фонду займаються не лише пенсіонерами,і виплачують та призначають пенсії, а ще й є структурою, що піклується усіма – роботодавцями, страховими особами.

«Сьогодні основним завданням, що стоїть перед органами пенсійного фонду - максимально спростити процедуру отримання цих послуг, а також, по-можливості, надавати послуги дистанційно за допомогою сучасних електронних сервісів. Ми на даний час перебуваємо на етапі реформування. На території Волинської області створили 9 об’єднаних управлінь і одне головне управління. При цьому в районних центрах не скорочують жодного сервісного центру. Їх будуть створювати і надалі», - зазначив очільник пенсійного фонду області.

Він наголосив, що кожен волинянин може отримати якісну консультативну допомогу будь-якому сервісному центрі пенсійного фонду, незалежно ні від місця фактичного проживання, ні від місця реєстрації.

Як пояснив Петро Філіпчук, у кожному районному центрі вже створили сервісні центри пенсійного фонду. Утім, певні їх відділи доведеться скорочувати, оскільки органи пенсійного фонду переходять на електронну форму обслуговування.

«В недалекому майбутньому розпочнуть роботу спеціальні підрозділи, що займатимуться ретроконверсією паперових пенсійних справ – діючі пенсійні справи будемо переводити з паперових в електронні. Хоча, за станом на сьогодні, пенсійні справи уже заводять виключно в електронній формі. Є прилади сканування, тож усі необхідні для заведення справи сканують та скеровують на центральний сервер пенсійного фонду для нарахування пенсій», - зазначив начальник пенсійного фонду.

Він зазначив, що в недалекому майбутньому планують запровадити електронні трудові книжки та електронні лікарняні листи.

До слова, за станом на сьогодні, 2990 волинян уже отримали електронні пенсійні посвідчення, що є одночасно і банківською платіжною карткою.

«Це реально працює і сьогодні пенсійний фонд намагається максимально спростити процедуру обслуговування населення», - резюмував Петро Філіпчук.

Разом із тим, начальник управління інформаційних систем та електронних реєстрів Головного управління пенсійного фонду у Волинській області Ольга Волдінер розповіла, що обласний пенсійний фонд працює над тим, щоб запровадити дистанційні послуги в електронному вигляді – фактично це дистанційне самообслуговування в онлайн-режимі, що працюватиме 24 години та 7 днів на добу.

З її слів, головним інструментом надання таких послуг є веб-портал головного Пенсійного фонду України, який працює з 2013 року.

«Наразі наші клієнти можуть мати відкритий доступ до сервісу sms-інформування. Уже понад 15 тисяч осіб виявили бажання отримувати таку інформацію через sms-повідомлення. На сайті пенсійного фонду є відео інструкції, у яких крок за кроком розповідають, як скористатися сайтом, власним кабінетом, тощо. Також на сайті можна знайти витяг з облікової картки, довідки тощо», - каже Ольга Волдінер.

Вона пояснила, що стати користувачем веб-порталу ПФУ можна двома способами: за заявою та із допомогою онлайн-реєстрації (за умови наявності особистого електронного цифрового підпису).

Для того, щоб зареєструватися на сайті за заявою, необхідно:

  • Прийти у вибраний орган Пенсійного фонду і оформити заяву, при цьому маючи із собою паспорт та ідентифікаційний код.
  • Отримати розписку про одержання заяви та реєстраційний код для реєстрації на веб-порталі.
  • Завершити реєстрацію, зайшовши на веб-портал ПФУ в мережі інтернет: вибрати пункт меню «Реєстрація» і заповнити реєстраційну форму.

Для самостійної онлайн-реєстрації необхідно:

  • Отримати електронний цифровий підпис у акредитованому центрі сертифікації ключів (такі послуги можуть надавати як безкоштовно – центри, створені при податкових органах, до прикладу Приватбанк, так і платно – недержавні центри сертифікації ключів. Ключ ЕЦП можна записати на електронний носій).
  • Також ЕЦП можна отримати і в Державній фіскальній службі. Для цього необхідно принести в найближче регіональне відділення ДФС такі документи: заяву на приєднання до договору «Про надання послуг електронного і цифрового підпису»; копію та оригінал ідентифікаційного коду; оригінал паспорта і копії 1-4 сторінок; з’ємні флеш-носії, оптичні носії CD/DVD; захищені носії ключової інформації запису електронного ключа.
  • Для входу на веб-портал ПФУ потрібно виконати такі кроки: вибрати пункт меню «Вхід» і в закладці «За ЕЦП» ознайомитись з списком акредитованих центрів сертифікації (АЦСК), електронний цифровий підпис яких підтримує веб-портал ПФУ.

Довідково:

У Волинській області на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України зареєструвалися 29 тисяч 573 користувачів, зокрема фізичних осіб – 29 тисяч 164 чоловік; юридичних осіб – 409.

З 1 січня 2017 року на веб-портал надійшло 488 звернень громадян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку для ветеранів Другої світової влаштували концерт до 9 Травня (відео)

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, суспільство, пенсіонери, волинь
В тему

Останні матеріали