Оливкова олія: як правильно вибрати та споживати
Оливкова олія містить корисні жири, які сприяють зниженню рівня холестерину в крові, контролюють цукровий діабет другого типу, запобігають розвитку хвороб системи кровообігу і покращують стан шкіри і волосся.
Про це повідомляє Здоров’я 24.
Лікар-репрудоктолог Лідія Федосова розповіла, як правильно обрати оливкову олію, щоб вона не зашкодила організму.
Існують три сорти олії:
1) натуральна (англ. Virgin) означає, що олію отримано з використанням тільки фізичних методів без хімічного очищення. Термін virgin oil, що відноситься до виробництва олій, відмінний від сорту Virgin Oil на етикетках пляшок в роздрібному продажі.
2) очищена (рафінована, англ. Refined) означає, що масло було очищено із застосуванням фізико-хімічних процесів для усунення сильного смаку (який вважається дефектом) і змісту кислот (вільні жирні кислоти). Очищена олія вважається нижчою за якістю, ніж натуральна; роздрібні сорти extra-virgin olive oil і virgin olive oil не повинні містити домішок очищеної олії;
3) макухова (англ. Pomace olive oil) позначає олію, отримане з віджимів з використанням хімічних розчинників, зазвичай гексану, і під впливом температури.
Найкращою може вважатися оливкова олія екстракласу, нефільтрована – на етикетці пишуть англ. Extra Virgin Unfiltered Olive Oil або екстракласу фільтрована (на його етикетці вказано англ. Extra Virgin Olive Oil).
У цій оливковій олії кислотність не повинна перевищувати 0,8%.
Високо цінується «крапельна» оливкова олія «першого холодного віджиму» (англ. First cold press), Хоча це поняття досить умовне – олія так чи інакше нагрівається і при «холодному пресуванні». Крім того, в сучасних умовах олія завжди віджимається тільки один раз.
Коли не варто використовувати оливкову олію:
- при смаженні: у жодному разі не використовуємо. Під впливом високих температур оливкова олія починає «диміти», а жири – окислюватися. У результаті чого замість корисних антиоксидантів утворюються вільні радикали і інші небезпечні сполуки. Найкраще використовувати продукт як заправка до салату і інших холодних страв.
- при надмірному споживанні: як і всі жири, оливкова олія – висококалорійний продукт, в одній столовій ложці якого міститься близько 120 калорій. Воно не є панацеєю від усіх проблем;
- коли продукт неякісний. Це сумно, але факт: багато постачальників цього продукту вкрай несумлінні, розбавляючи оливкову олію дешевшою ріпаковою. У багатьох з олій на полицях магазину також може не міститися достатньої кількості поліфенолів та інших сполук, необхідних для підтримки здоров’я.
- коли закінчився термін придатності. Оливкову олію бажано вживати протягом першого року після виготовлення.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як очистити печінку і відновити травлення
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.