30 Квітня 2019
Новини

Світлий вівторок: традиції та заборони цього дня

Світлий вівторок: традиції та заборони цього дня

На другий день Світлого тижня жінки ідуть у гості, а чоловіки лишаються удома.

Сьогодні усі православні християни відзначають третій день Великодніх свят. Після поливаного понеділка, який колоритно відсвяткували у різних куточках України, настав другий день Світлого тижня – Світлий вівторок, пишуть «Факти».

Цього дня традиційно жінки починали ходити у гості, розважалися після тривалих приготувань до свят, а чоловіки залишалися вдома на господарстві. 

Колись селяни у Світлий вівторок провідували озимі посіви. Привітавши поле із Великоднем, сідали скраєчку ниви, їли свячене і закопували крашанку – щоб земля родила. А потім починалися масові гуляння. Дівчата водили хороводи на галявинах – танцювали, співали, влаштовували гойдалки та інші забави. До речі, саме цього дня юнки, яких напередодні щедро поливали водою хлопці, мають право відомстити парубкам за понеділкове обливання. 

Загалом увесь тиждень потрібно відганяти від себе похмурі думки, радіти життю, пригадувати приємні моменти, готуватися до тепла і замислитися про варіанти літнього відпочинку.

В жодному разі не можна проводити панахиди і сумувати за померлими, що роблять тільки у Радуницю (Гробки, Проводи). Коли якраз і відбувається поминання предків. Того дня згадують покійних, ідуть прибирати на кладовища, ставлять квіти біля могил.

Здавна вважалося, що увесь Світлий тиждень (також його у церкві називають Святим або Грем’яцьким) після Воскресіння Христового слід веселитися, посміхатися та в цілому радіти життю. При цьому православні старалися не надриватися на роботі. а якомога більше відпочивати.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство, традиції, великдень
В тему

Останні матеріали