23 Квітня 2019
Новини

Україна і Росія почали переговори щодо звільнення полонених моряків

Україна і Росія почали переговори щодо звільнення полонених моряків

Представники України та Російської Федерації в Гаазі провели перші консультації з питання звільнення захоплених в Керченській протоці українських моряків.

Про це повідомила у Facebook заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль.

«Цікаве спостереження після сьогоднішнього обміну думками про звільнення українських моряків і військових кораблів. Вразило кардинальна зміна тону розмови - перехід від хамства і грубого нехтування до цивілізованого мови, яка є властивою дипломатії. Невідомо, це зміна російської тактики або просте бажання затягнути процес консультацій. У будь-якому випадку це не вплинуло на позиції сторін», - написала Зеркаль.

Вона підкреслила, що аргументи російської сторони лише підтвердили стартову позицію України, - про застосування Конвенції ООН з морського права, яка гарантує імунітет військовим кораблям і членам їх екіпажів.

«Обмін думками підтвердив наявність між сторонами правового спору щодо застосування міжнародного морського права. Цей факт є наріжним елементом для судового розгляду цього спору. Розраховуємо, що скоро Міжнародний трибунал з морського права підтвердить наші вимоги. Сьогодні-завтра буде остаточно оголошено дату слухань у Гамбурзі (попередньо - 6-7 травня)», - повідомила заступник міністра.

Зеркаль наголосила, що до цього часу Росія має можливість добровільно звільнити українських моряків.

«Чи зможе Росія і далі тримати цивілізований тон розмови і довести це«конкретними справами», буде видно з документів, які ми отримаємо від РФ в рамках підготовки до слухань в Гамбурзі», - додала заступник міністра.

Нагадаємо, 25 листопада минулого року Росія з застосуванням зброї захопила три українських судна з екіпажами в Керченській протоці.

Україна розцінює своїх моряків як військовополонених. Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй (УВКПЛ ООН) теж визнало, що заарештовані Росією українські моряки можуть вважатися військовополоненими.

Росія відмовилася визнати українських моряків військовополоненими і звинуватила їх в скоєнні кримінального злочину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сильний кадр: полонені моряки на судилищі сміються в очі конвоїрам

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна, київ, Світ, суспільство, україна, моряки
В тему

Останні матеріали