16 Квітня 2019
Новини

В Україні відкрили банк грудного молока

В Україні відкрили банк грудного молока

У Києві відкрили перший в Україні Банк грудного молока. Заклад працює з 1 березня в Перинатальному центрі столиці. На його створення з бюджету виділили 9 млн гривень.

За час роботи закладу зібрано 40 літрів грудного молока. Його отримали понад 20 малюків, - пише Gazeta.ua .

У банку молоко збирають, досліджують, обробляють і роздають немовлятам. Годуватимуть безкоштовно, але тільки за призначенням лікаря-неонатолога.

«Увесь процес ретельно контролюється на кожному етапі. Починаючи з обстеження жінок-донорів, досліджень молока, пастеризації, яка гарантує мікробіологічну безпеку і збереження максимальної харчової цінності, та закінчуючи дотриманням умов зберігання», - йдеться у повідомленні.

У відомстві наголошують, що донором молока може стати тільки здорова жінка, яка годує власну дитину та вирішила ділитися молоком з іншими немовлятами. Для цього їй додому банк видаватиме молоковідсмоктувач.

«У світі 95-98% жінок здатні годувати, але робити це більш ніж півроку можуть лише 50-60%. Україна має досить непогані показники. Банк сприятиме їх покращенню», - повідомила педіатр-неонатолог Лідія Бабич.

Дехто каже, що діти виростають нормальними на суміші. Дослідження показують, що в них слабший імунітет у дорослому віці. У таких людей частіше проблеми з кровообігом, надмірна вага, різні алергії та інші хвороби. Отже, харчування в перший рік впливає на подальше життя. Хоча по зовнішньому вигляду не можна одразу сказати, як хто харчувався.

Установа потрібна тим жінкам, які народили передчасно, мали незаплановані пологи, кесарів розтин, стрес — ці та інші причини можуть призвести до пізньої лактації. А дитині потрібно молоко з народження. Банк допоможе немовлятам мати здорове харчування.

Іноді мами мають протипоказання для грудного вигодовування. Це жінки з туберкульозом, хворі на ВІЛ чи СНІД та ті, хто приймає несумісні з лактацією лікарські препарати. Також не можна це робити тим, хто проходить курс хіміотерапії.

Бувають ситуації, коли дитині може раптово знадобитися грудне молоко. Наприклад, кишкова інфекція або операція на кишківнику. У такому випадку 2-річна дитина не може певний час засвоювати кашу та котлети. А донорське може послужити їжею та ліками для відновлення організму. І це не буде зловживанням.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, київ, суспільство, молоко, банки, київ
В тему