15 Квітня 2019
Новини

Великдень на носі: як не набрати зайвих кілограмів під час свят

Великдень на носі: як не набрати зайвих кілограмів під час свят

Великодні свята, які невпинно наближаються, будуть щедрими на застілля і пікніки.

Тут вам й соковиті шашлики, й калорійні паски, й домашні ковбаси… Як насолодитись всім цим та не отримати зайвих сантиметрів на талії та стегнах? Розповідала постійний експерт, дієтолог і фітнес-тренер ТСН Оксана Злепко.

Великодні та травневі свята – час пікніків та щедрих святкових столів. Тут вам й соковиті шашлики, й калорійні паски, й домашні ковбаси… Як насолодитись всім цим та не отримати зайвих сантиметрів на талії та стегнах? Розповідає наш постійний експерт, дієтолог та фітнес-тренер Оксана Злепко.

  1. Налаштуйте себе на здорове харчування

Обмірковування харчової поведінки на свята – необхідність, яка збереже вашу фігуру. Варто морально налаштуватися наперед, дати собі установку, що вживання їжі у величезній кількості вам абсолютно ні до чого. Правильне налаштування на 60-70% забезпечить успіх і ви залишитесь у звичній для вас формі, без зайвих кіло.

  1. Їжте потроху та невеликими порціями

Не робіть великих пауз у харчуванні. Якщо ви будете голодувати впродовж декількох годин, а потім одразу з’їсте багато – це дуже погано вплине на ваш метаболізм. Заздалегідь сплануйте, що ви будете їсти впродовж дня, а також за святковим столом. Ідеальний варіант: приймати їжу кожні 2-3 години. Так ми не перевантажимо організм та дамо йому всі необхідні речовини.

  1. Готуйте тільки здорові страви

Якщо ви готуєте святкові смаколики самі, продумайте меню у стилі здорового харчування. Для того, щоб не набрати зайву вагу, намагайтесь готувати салати без майонезу. Приготуйте на грилі м’ясо птиці, рибу або яловичину. Прекрасним доповненням до білкової їжі будуть запечені овочі та натуральні прянощі. Це – нежирні страви, до того ж, дуже корисні.

Поки гості збираються, запропонуйте їм перекус – фруктову нарізку. Після такого початку гості вже не будуть голодними, коли ви сядете за стіл, тож не переїдатимуть.

  1. Визначте розмір порції

Бути гостем завжди складніше – ніколи не знаєте, які страви для святкового меню приготує хазяйка. Для того, щоб не переїсти, дійте за правилом: перекушуйте потрошку. Оберіть страви, які вам найбільше подобаються, визначте порцію та одразу покладіть її собі у тарілку. Порції повинно вистачити на весь час застілля. Колі ми бачимо, скільки ми плануємо з'їсти, це запобігає переїданню.

  1. Насолоджуйтесь смаком їжі, а не її кількістю

 

Смак не залежить від кількості, тож не важливо – з'їсте ви дві тарілки або дві столові ложки. Думайте про смак, коли повільно пережовуєте їжу. Та пам'ятайте, що насичення приходить не одразу, а через 15-20 хвилин.

  1. Не пийте забагато алкоголю

Алкоголь притупляє відчуття. Якщо випити забагато, з’являється ризик переїсти та навіть не звернути на це увагу. Одного келиха вина або шампанського на свято буде достатньо. Так і настрій покращиться, і фігурі ви не нашкодите.

  1. Рух – це життя!

Всі системи організму працюють краще, коли ми рухаємося. Сидіти весь вечір за столом або лежати з повним шлунком – не правильно. Це погіршує метаболізм і може стати причиною появи зайвої ваги. Заплануйте з гостями прогулянку, танці, конкурси або просто допомагайте господині з хазяйством. Будь-який рух – на краще!

  1. Влаштуйте розвантажувальний день

Зовсім не обов’язково влаштовувати у цей день голодування. Просто не перевантажуйте свій шлунково-кишковий тракт важкою їжею впродовж дня чи двох після свята. Дієтологи радять їсти легкі салати та фрукти, пийте багато води: це допомагає стінкам кишківника почати скорочуватись та виводити токсини та зайві речовини.

  1. Повернення у режим

Це необхідно для того, щоб не набрати зайву вагу. Чим швидше ви повернетеся до свого звичного режиму харчування і тренувань, тим менше зайвих сантиметрів залишаться на вашому тілі. Не лінуйтеся планувати своє щоденне харчування. Якщо збалансоване меню буде поєднуватися з регулярним фізичним навантаженням, насичені їжею свята ніяк не вплинуть на вашу фігуру.

Читайте також:

Корисне поруч: часник гальмує вікові зміни у мозку

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, великдень, їжа
В тему

Останні матеріали