8 Квітня 2019
Новини

Омбудсмен в шоці: український моряк розмовляв англійською з комісаром Ради Європи

Омбудсмен в шоці: український моряк розмовляв англійською з комісаром Ради Європи

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович зі своїм помічником відвідали в СІЗО «Лефортово» військовополоненого українського моряка Дениса Гриценко. Моряк спілкувався з ними англійською мовою, що розізлило Уповноважену Верховної Ради з прав людини в Російській Федерації Тетяну Москалькову. 

Про це повідомив адвокат захоплених росіянами українських моряків Микола Полозов у facebook.

За словами адвоката, моряк почувається добре, із задоволенням практикується у вивченні англійської мови. Як повідомив сам полонений, в середу ввечері до нього в камеру прийшли співробітники ізолятора і перевели його разом з сусідом по камері в новий корпус СІЗО (це там де в камерах є в наявності гаряча вода). В коментарях Ізмаїл Рамазанов, за плечима у якого теж російський полон, написав, що вони постійно вчиняють подібне, коли приїжджає якась делегація. В протилежному випадку гігієнічним станом полонених вони не переймаються.

Так готували Дениса до візиту гостей з Європи. На зустріч прибули Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович зі своїм помічником, а також Уповноважений Верховної Ради з прав людини в Російській Федерації Тетяна Москалькова. З ними був також перекладач.

«Денис Гриценко розмовляв з пані Міятович англійською мовою близько 10 хвилин. Відповів на її питання щодо стану здоров'я та умов утримання. Повідомив, що слідство не надає йому, в також іншим військовополоненим побачень з близькими, а також телефонних переговорів. Крім того, Денис вказав на те, що робота цензорів, перлюструє переписку незадовільна, оскільки терміни передачі йому листів від рідних затягуються на 2-3 місяці.Попросив особливу увагу приділити стану здоров'я поранених військовополонених», - повідомив адвокат.

Як згодом розповів Денис, його розмова англійською мовою з Комісаром Міятович не сподобався омбудсмену Тетяні Москалькової. Вона зажадала від перекладача перевести їй все, що Денис Гриценко сказав Дуні Міятович. За словами Дениса Тетяна Москалькова і Дуня Міятович відвідали деяких інших військовополонених моряків.

«Разом з Денисом ми обговорили обставини проведення щодо нього амбулаторної психолого-психіатричної експертизи. Він докладно розповів, як його вивозили разом з військовополоненими з його судової четвірки - Андрієм Драчем, В'ячеславом Зінченко і Михайлом Власюком. За словами Дениса, возили весь день, крім інституту Сербського ще завозили в Бутирку на збірку, де він перебував кілька годин, а потім пересаджували в інший автозак. На самій експертизі Денис скористався рекомендаціями захисників і не розгубився, виявивши, що експертиза проходить в їх відсутність», - йдеться у дописі.

В цей же день, за словами адвоката, в Одесі Президент України вручав державні нагороди військовополонених моряків їх рідним.
Орден Богдана Хмельницького III ступеня отримав і Артем Гриценко - син військовополоненого капітана 2 рангу ВМСУ Дениса Гриценко.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, моряк, рада європи, армія, Політика
В тему