3 Квітня 2019
Новини

НАТО буде захищати українські кораблі: реакція Росії

НАТО буде захищати українські кораблі: реакція Росії

Кораблі НАТО все частіше пришвартовуються біля українських берегів.  

Так 1 квітня, вранці, два кораблі НАТО - фрегат королівських військово-морських сил Канади «Торонто» (Toronto) та іспанських військово-морських сил «Санта Марія» (Santa Maria) - зі складу 2-ї постійної військово-морської групи НАТО (SNMG2) зайшли і пришвартувалися на морському вокзалі Одеського морського порту. 

Така поведінка кораблів Альянсу не залишилася непоміченою владою Російської Федерації.

На думку прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова, заявлені НАТО заходи щодо посилення присутності в Чорному морі не поліпшать ситуацію в регіоні і в організації.

«Наші позиції зрозумілі: будь-які посилення натовські в регіоні Чорного моря безглузді з військової точки зору, не зміцнять безпеку ні самого регіону, ні самої НАТО, тільки будуть поєднані з додатковими військовими ризиками», - сказав Грушко.

Натомість вже сьогодні, 3 квітня, під час брифінгу у Вашингтоні постпред США при НАТО Кей Бейлі Гатчісон заявила, що міністри закордонних справ країн-членів НАТО у Вашингтоні розглянуть пакет військових заходів реагування на агресію Росії, який буде гарантувати безпеку для проходу українських суден через Керченську протоку і в Азовському морі.

Заступник глави МЗС РФ Олександр Грушко прокоментував позицію Росії щодо дій НАТО в Чорному морі.

«Ми уважно оцінимо ситуацію. Якщо будуть потрібні з нашого боку додаткові військово-технічні заходи, ми їх приймемо», - сказав він.

Росія проводить планове оновлення Чорноморського флоту, його надводного, підводного, повітряного і наземного компонентів.

«Тому, з військової точки зору, ми, зрозуміло, готові до будь-яких можливих поворотів в сфері військової безпеки», - додав Грушко.

Натомість присутність натовських кораблів вигідна Україні.

«Після захоплення нашого флоту у Донузлаві в Криму, у наших моряків залишилось не так багато можливостей ходити на військово-морських кораблях. Відтепер вони мають можливість виходити в море на кораблях держав-членів НАТО, проходять там стажування і повертаються із набутим досвідом додому», - додав Глава місії України при НАТО Вадим Пристайко.

Окрім того захід кораблів Північноатлантичного альянсу до портів у Чорноморському басейні, зокрема і українських, відбувається за власні кошти держав-членів НАТО.

 

За матеріалами видань «УНН», «Українська правда», «Інтерфакс Росія».

 

 

 

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Світ, нато, кораблі, росія
В тему