3 Квітня 2019
Новини

Чи вплинуть дебати на рейтинги кандидатів, — думки експертів

Чи вплинуть дебати на рейтинги кандидатів, — думки експертів

Ще 31 березня Порошенко запросив Зеленського на дебати, а той і досі не дав однозначної відповіді. 

Проте, свідомі громадяни миттєво зреагували на це і запустили в Facebook акцію з хештегом #хочубачитидебати. На сайті Президента України уже з’явилася відповідна петиція про обов’язкові дебати кандидатів в президенти. Тож вірогідність проведення дебатів дуже висока.

Ми спробували розібратися, чи вплинуть дебати на рейтинги кандидатів, та чому один на них наполягає, а інший - уникає.

Чи залежать вибори від дебатів?

Дебати - необов'язковий елемент другого туру виборів, тому їхня відсутність нічого не змінить. Однак дебати мають важливе значення для дорослого та свідомого електорату, яке зараз на роздоріжжя між «новим і незрозумілим» та «старим і скомпроментованим».

На думку політолога Ольги Йосипчук, явка на другому турі виборів значно зросте, адже вони відбудуться за тиждень до Великодня, а це означає, що значна частина заробітчан приїдуть святкувати і підуть на вибори. А вони прийматимуть виважене рішення, яке керується розумом, а не емоціями.

Політолог впевнена, що у другому турі такого великого розриву, майже у 15 %, між кандидатами може не бути. Частина електорату інших кандидатів, які не пройшли, до того ж заробітчани зможуть вирівняти показники.

На думку директора Школи відповідальної політики Андрія Юсова, дебати зможуть вплинути переважно на рейтинги Петра Порошенка. Перед ним стоятиме наступне завдання: боротьба за протестний, але патріотичний електорат – власне, за мислячого виборця, для якого важливе питання змісту кампанії.

Для Володимира Зеленського дебати також матимуть значення: йому важливо довести західній Україні й патріотичній частині електорату, що він не становить загрози для національного суверенітету, – додає Андрій Юсов.

Якщо Зеленського не буде на дебатах – він виграє чи програє?

На думку політолога Олександра Ярощука, «не прийти (Зеленському) означає остаточно втратити голоси проукраїнської частини суспільства, людей, які в першому турі голосували за Тимошенко, Гриценка, Смєшка, інших, тобто голоси громадян, які все розуміють і хочуть змін. Для Зеленського це буде великою помилкою, і Порошенко зможе нею цілком скористатися».

Іншої думки дотримується політолог Дмитро Сінченко. Він вважає, що «оскільки Зеленський, схоже, не має жодного уявлення про те, що йому робити на посаді Президента, його команді важливо зберегти образ, за який голосують його виборці. А для цього йому дійсно не варто показуватись на публіку, адже будь-який його вихід – це необережно сказані слова, які розкривають його справжнє єство, а отже – це мінус певна кількість голосів. Тому участь у публічних дебатах для нього смерті подібна. Тобто наслідки неучасті у дебатах для Зеленського – позитивні, адже зберігають його шанси на перемогу. Так, його вчергове назвуть боягузом його опоненти, проте для виборців Зе це нічого не означатиме – вони не схильні думати логічно, ними керують емоції. Їхня свідомість блокує будь-яку негативну інформацію, яку продукують опоненти, навіть якщо вона цілком відповідатиме дійсності».

Політолог Ольга йосипчук ствержує, що ці дебати виглядатимуть, як чемпіонський бій з боксу, схожий на бій між суперважкою девізією і напівлегкою вагою, де один – швидкий, молодий і рішучий без досвіду панчер, а другий – важкий, виважений і досвідчений на арені. Бій нерівних.

Євген Магда, виконавчий директор Інституту світової політики вважає, що « насправді предметно таких дебатів не відбудеться. Тому що дебати на нейтральному майданчику невигідні Зеленському, бо Порошенко їх виграє, у нього політичний досвід більший. А Зеленський маневруватиме між статусом актора і статусом кандидата в президенти. Тож під різними приводами команда Зеленського відсторонюватиме свого кандидата від дебатів».

Важко не погодитися й зі Богданом Петренком, заступником директора Українського інституту дослідження екстремізму, який переконаний, що «тема «дебатів» – це один із засобів тиску штабу Порошенка на Зеленського. Тому Зеленський нічого не втратить від того, що не піде на дебати. Більше того, це для нього шанс збільшити підтримку – за рахунок недовіри до Порошенка. Адже в другому турі виборці голосуватимуть «проти» – тому це буде гра не позитивних тез, не обіцянок, а негативу».

Владислав Сердюк, політолог, експерт Фонду «Громадської дипломатії» впевнений, що «основний електорат Зеленського – це молодь, яка не дивиться телебачення, і більшість з них навряд будуть слідкувати за ходом дебатів. Зеленський перед цим показував себе не з кращого боку, коли з'являвся на ТБ. А тому якщо він не піде на дебати, то це не спричинить якихось значних негативних наслідків для команди «Зе», а лише відбере можливість у команди «По» знищити образ Зеленського».

Водночас, на думку директора інституту соціально-політичного проектування «Діалог» Андрія Миселюка дебати не дадуть і не заберуть від рейтингу десятки відсотків.

«За результатами дебатів рейтинг того чи іншого кандидата може втратити чи здобути буквально 1-3%. Це не вирішальний момент в кампанії, хоч і суттєвий», – додає Андрій Миселюк.

Що дебати означають для Порошенка?

На думку Богдана Петренка, «виграти виключно на темі «дебатів», участі чи неучасті в них Зеленського - неможливо. Тут буде діяти інше. Зокрема, - важлива для багатьох українців тема «патріотизму». Тому виборча кампанія наступних трьох тижнів – це спроба кожного зі штабів нав’язати свій порядок денний. З одного боку «антипорошенківський», а з іншого боку «патріотичний». Виграє той кандидат, чий порядок денний буде важливіший для виборця»..

«Порошенку дуже вигідні дебати зі своїм візаві. Отже, відсутність дебатів негативно позначиться на перебігу кампанії для нього. Він не зможе показати свої переваги на фоні недоліків Зеленського», - стверджує Дмитро Сінченко.

Важко сперечатися із політологом Ольгою Йосипчук, що «попри мінуси, у Зеленського є один козир на руках і досить вагомий – він нова людина у політиці, білий і пухнастий, без брудного політичного шлейфу і темного минулого, а отже, може цим козирем крити Порошенку усі його статистичні дані, графіки і досягнення. Порошенко буде апелювання цифрами і даними, готовими графіками та діаграмами, динамікою та досягненнями, а публіка буде сприймати це серйозно, бо люди більше сприймають цифри і графіку, ніж балачки кругом та навколо».

Політолог Дмитро Гаврилюк переконаний, що «особисто Порошенко не буде грати роль істерика, від дебатів з яким відмовився лідер електоральних симпатій».

Однак усі політологи одностайні в одному, що для українського електорату присутність обох кандидатів на дебатах – свідчення серйозності їхніх дій та політики. І відмазка Зеленського на зразок узгодження графіків виступу Кварталу з дебатами не проканає. Чи він і на переговори не буде їздити і керувати сектором безпеки і оборони, з огляду на концертний графік?

Зрештою, як правильно зауважив журналіст Георгій Тихий: «Питання до Зеленського є не в Порошенка, а у мільйонів громадян. І ці мільйони громадян мають право знати на них відповіді”.

Бо це не Порошенко кличе на дебати Зеленського, а українські громадяни.

 

За матеріалами видань «Укрінформ», «24 канал», «Факти».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна, суспільство, дебати, вибори 2019, президентський рейтинг
В тему