2 Квітня 2019
Новини

Коли найкращий подарунок на день народження – життя!

Коли найкращий подарунок на день народження – життя!

Дій активно! Живи позитивно!

У лучанина Олександра Хомюка діагностували важку недугу – рак. І для того, аби його сьогоднішній день народження був не останнім у його житті, чоловіку потрібно понад 800 тисяч гривень.

Сьогодні – 2 квітня лучанин Олександр Хомюк зустрічає свій 47-ий день народження. Однак радість цієї події затьмарює той факт, що нині Олександр бореться з дуже важкою недугою – агресивною лімфомою лімфоцитів В (4-та стадія). Перші симптоми хвороби почалися півтора року тому, коли на стегні вискочила гуля. З'явилися болі у спині, потім ногах. Але чоловік спочатку рятувався голковколюванням, від чого його стан ще більш погіршився – нога стала погано функціонувати і при ходьбі він її фактично тягнув. До того всього чоловік ще й потрапив у аварію. У його авто ззаду влетів легковик, і весь удар припав саме у ту частину стегна, де і так уже була проблема. 

Коли зрештою Олександр звернувся за допомогою до лікаря, пройшов УЗД-обстеження, його одразу направили на консультацію до онколога. Той в свою чергу направив його на МРТ, за результатами якого чоловіку встановили страшний діагноз – остеосаркому. Щоправда, під знаком питання. Для точного діагнозу потрібно було зробити біопсію. Цю процедуру вирішили робити у Варшаві (Польща), бо там працює донька Олександра – Марія. За її результатами Олександру встановили такий діагноз: агресивна лімфома з лімфоцитів В. Як пояснив польський лікар, хвороба характеризується тим, що надто сильно прогресує і з часом може перейти у рак крові. Продукується з кісткового мозку і розповсюджується у всьому тілі. Також лікар озвучив «перспективи» такого захворювання – лише 49 відсотків на життя.

Оскільки хвороба розвивається шаленими темпами і гаяти часу – не на користь у цій ситуації, на початку березня чоловік уже пройшов перший курс хіміотерапії – у Варшавському медичному університеті. За це рідні витратили фактично усі свої сімейні заощадження – аж 140 тисяч гривень. І це – не враховуючи проживання і купівлю медикаментів.

Наступний курс хіміотерапії заплановано на 8 квітня. Тож у перерві Олександр приїхав до рідного Луцька, бо удома, як кажуть, навіть стіни лікують. А у рідних тепер нова проблема – де взяти кошти на наступний курс лікування. А всього чоловікові потрібно буде пережити ще 5 курсів хіміотерапій. Це – в кращому випадку, якщо хвороба відступатиме. Плюс – для ефективності лікування доповнять ще курсами радіотерапії. А це теж чималі витрати, приблизно 150 тисяч гривень.

  • Всього у тата виявили 7 пухлин. Найбільша – 15/12 сантиметрів. З першого курсу терапії ця велика пухлина зменшилася, бо вона аж вилазила назовні і це були просто неймовірні болі. Хіміотерапію він переніс добре, йому стало легше ходити, уже не так болить. Лікарі у Варшаві робили генетичний діагноз, виявили у тата порушення генів і тому хвороба розвивається такими швидкими темпами. Тому після хіміотерапії потрібно пройти ще радіотерапію, адже, як пояснив нам лікар, якщо в організмі лишиться бодай якась мікроклітинка цієї хвороби, то вона знову швидко розростеться, - розповідає донька Марія.

Страшний діагноз «вдарив» не лише по рідним Олександра, а й по йому самому. Начитавшись в Інтернеті про хворобу, у прихованій формі почав прощатися з рідними. Навідав усю родину. Свої неочікувані візити пояснював тим, що заскучив, тож просто приїхав у гості. Найближчим теж не одразу повідомив «вердикт» волинських онкологів. Бо з діагнозом остеосаркома людина просто приречена. Та він – завжди посміхався і намагався не видавати свій внутрішній стан. А там його невимовно щемило. А коли варшавські лікарі не підтвердили цей діагноз – вмить наче ожив. Як уже згадувалося вище, спочатку йому прогнозували 49 відсотків на життя при умові успішного лікування. Однак, коли побачили, на скільки позитивно вплинув на організм перший курс хіміотерапії, лікарі стали гарантувати йому майже стовідсоткове одужання. Але знову ж таки, за умови успішного лікування. Адже, якби там не було, хімія все ж таки ослабила його організм, та й аналізи досі дуже погані. За місяць він схуд на 12 кілограмів! Почало випадати волосся.

Для повного одужання нашого тата нам потрібно 120 тисяч злотих, а це приблизно 850 тисяч гривень. Тому ми просимо усіх небайдужих допомогти татові, він так хоче жити – заради своїх доньок, заради онуки. Якщо гроші лишаться, обіцяю, ми перекинемо їх іншим онкохворим, бо нам чуже не потрібно, аби лиш тато одужав. Зараз нам вдалося назбирати на карточці всього 52 тисячі гривень, - додає Марія.

Оскільки Олександр не планує святкувати своє день народження, діти (у нього дві доньки, - авт.) все одно приготували йому сюрприз. Купили необхідне – соковижималку, бо йому потрібно пити лише свіжо вижаті соки і одяг, адже увесь старий одяг на ньому «висить». Увесь дім дівчата прикрасили різнокольоровими кульками. Усе, аби тато відчував, що його люблять і що він потрібний. Тоді у нього будуть сили боротися. Щоправда, навіть неймовірні сили і жага до життя у даному випадку без грошей – нічого не варті.

Ірина Бура

Лише спільними зусиллями ми можемо примножити добро у цьому світі, тож усім бажаючим допомогти Олександру у боротьбі з раком, повідомляємо номер його картки:

ПриватБанк 5168 7554 3235 1290
Хомюк Олександр Володимирович

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, допомога, онкологія, олександр шевченко, конкурси
В тему