2 Квітня 2019
Новини

На Рівненщині хочуть повернути в Україну Нобельське Євангеліє

На Рівненщині хочуть повернути в Україну Нобельське Євангеліє

Голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук звернувся листом до Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна з проханням клопотати про повернення на Рівненщину стародавньої пам’ятки книжного мистецтва - Нобельського Євангелія.

Зараз пам'ятка перебуває у Республіці Литва, - повідомляє прес-служба Рівненської ОДА.

Голова обласної ради Олександр Данильчук вирішив звернутися до українських дипломатів з ініціативою до ювілейної дати повернути на Батьківщину стародавню книгу або ж дати можливість виготовити її копію.

«Увага до збереження пам’яток національної культури, в тому числі книжної, повинна бути пріоритетом політики держави... З метою гідного пошанування ювілею Нобельського Євангелія, прошу Вас, шановний Павле Анатолійовичу, клопотати перед компетентними органами Литовської Республіки розглянути можливість повернення вказаної пам’ятки на Батьківщину, або ж надати дозвіл на створення її факсимільної копії», - йдеться у повідомленні.

Цей артефакт вважається найдавнішою писемною пам’яткою українського Полісся і, як стверджують дослідники, на 41 рік старше відомого Пересопницького Євангелія. Єдиний, відреставрований, екземпляр сьогодні перебуває у бібліотеці Академії наук Литви у Вільнюсі.

Створена ж книга у селі Нобель (нині Зарічненського району) у 1520 році. Тож наступного 2020 року відзначатиме свій 500-літній ювілей.

Олександр Данильчук переконаний, що повернення до України Нобельського Євангелія або ж його копії стане знаковою подією українського національно-культурного відродження.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, рівне, суспільство, ручне євангелія, копія, рівне, литва
В тему