29 Березня 2019
Новини

Їдеш на кладовище — покажи пропуск: в Криму обмежили вільний доступ на цвинтарі

Їдеш на кладовище — покажи пропуск: в Криму обмежили вільний доступ на цвинтарі

В Криму запровадили спеціальні пропуски на кладовища. Для їх отримання потрібно звертатися до адміністрації міста за дозволом на проїзд на територію цвинтарів.

Чиновники переконують, що так вони дбають про спокій громадян, адже в обмеженнях винні вандали, - пише Кримський бандерівець.

Такі обмеження зараз активно запроваджуються і діють в місті Алушта.  

У соціальній мережі городяни скаржаться на «комендантську» годину, введену на кладовищі. У другій половині дня охоронців знайти практично неможливо, а за проїзд тепер доведеться платити штрафи.

«Поїхали на кладовищ відвідати могилу близької. Під'їхавши до входу кладовища, ми зрозуміли, що потрапити на територію просто нереально. Не знайшовши нікого, пройшли на територію кладовища. Здивували таблички, які регламентують штрафи за несанкціонований прохід», - пише у соціальній мережі кримчанка Ірина Левченко, 

Обурення жителів міста цілком виправдані: територія кладовища - близько 20 га, а для багатьох літніх людей подолати цю відстань - смертельне катування.

Як повідомили «Примітки» в адміністрації міста, нововведення діє з початку 2019 року. Чому про нього не обізнані городяни, чиновники не знають. Дотримує порядок і ловить порушників місцевий МУП.

Згідно з нововведенням, на кладовищі без дозволу можливий тільки прохід, проїзд будь-якої техніки - заборонений. Щоб отримати дозвіл на проїзд на автомобілі, необхідно звернутися в адміністрацію. При цьому пропуск можна отримати тільки по вівторках і четвергах з 10:00 до 12:00.

Чиновники запевняють, що такі кроки є виправданими і введені для боротьби з вандалами.

«Охорона ця проти вандалізму, проти звалищ і проти будь-яких несанкціонованих робіт, в тому числі встановлення пам'ятників і огорож. У нас було багато випадків, коли не прибирали після себе, крали огорожі», - повідомив заступник начальника управління капітального будівництва та житлово-комунального господарства Дмитро Гаврилець.

За його словами, найбільше сміття залишали після себе саме підприємці, що займаються установкою надгробків та іншої цвинтарної начиння.

«Тепер охоронець перевіряє, чи прибрали вони за собою», - говорить чиновник.

Може справа в тому, що МУПи таким чином відсівають неугодних? Місцеві підприємці, задіяні в похоронному бізнесі, повідомили, що не скаржаться на нововведення.

«Поки не було спроб монополізувати ринок із застосуванням даного обмеження», - кажуть вони.

Бізнес з порядком доступу давно обізнаний, так що заборона стала головним болем для алуштинців, які відвідують могили родичів. Аналогічна заборона на проїзд без дозволу адміністрації діє і на кладовищі в Запрудне.

Городяни нарікають, незважаючи на встановлені порядки, від звалищ на територіях кладовищ позбутися не вдалося - на сміттєвих майданчиках просто немає контейнерів.

Як пояснили в Союзі похоронних організацій і крематоріїв Криму, багато республіканських МУПи працюють з порушеннями, в тому числі є незаконними і перешкоджають доїзду на кладовища.

«У Сімферополі і в інших містах вільно люди заїжджають, таких проблем немає. Обмеження проходів і заїздів - незаконно, тому що цвинтар - це громадське місце, і по суті туди не можуть забороняти доступ, але вони (МУПи - ред.) створюють внутрішні ухвали, на підставі яких потім діють», - розповів віце-президент Союзу похоронних організацій і крематоріїв в РК Михайло Ремез. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, НП, кладовище, захоронення, дозвіл, митниця, громадський транспорт, крим, Курйози
В тему

Останні матеріали