28 Березня 2019
Новини

Європарламент прийняв законопроект про заборону пластикового посуду

Європарламент прийняв законопроект про заборону пластикового посуду

Рішення стане чинним через три роки.

За 10 років майже усі пластикові пляшки будуть збиратися для вторинної переробки, – пише ТСН.

Європарламент схвалив законопроект, що передбачає Європарламент підтримав заборону одноразових пластикових виробів, як-от трубочок для пиття, пластикового посуду та ватних паличок.

Відповідне рішення підтримали 560 депутатів, проти проголосували 35.

Оскільки текст законопроекту вже був погоджений на переговорах між Європарламентом та представниками країн-членів у грудні 2018 року, очікують, що він буде швидко затверджений Європейською Радою. Заборона має набути чинності 2021 року.

Як заявив віце-голова Єврокомісії Франс Тіммерманс, Євросоюз не був найбільшим джерелом пластикового забруднення в світі, але цей захід може слугувати прикладом для інших країн. «Країни Азії дуже зацікавлені в тому, що ми робимо. Латиноамериканські країни теж», – зазначив він.

Окрім заборони на ті одноразові пластикові вироби, які можна замінити альтернативними, ЄС також заохочуватиме країни-члени скоротити використання пластикових пакувальних матеріалів та запровадити жорсткіші правила щодо ярликів.

Очікується, що до 2029 року 90% пластикових пляшок будуть збиратися для вторинної переробки, і вони будуть виготовлятися з використанням 25% вторинних матеріалів у 2025 році та 30% – у 2030 році.

За даними Єврокомісії, заборонені новими правилами одноразові вироби становлять 70% відходів, що потрапляють до океанів світу, становлячи загрозу для дикої природи та рибних ресурсів.

Читайте також:

У шлунку померлого кита виявили 40 кілограмів пластику (фото)

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, суспільство, пластик, екологія
В тему

Останні матеріали