20 Березня 2019
Новини

Як кандидати в президенти пов'язані з Росією?

Як кандидати в президенти пов'язані з Росією?

Президентська гонка наближається до фіналу, тому від кандидатів звучить все більше закидів на адресу одне одного. Популярним звинуваченням є зв’язки з Росією.

EtCetera розбирався, хто з політиків справді пов’язаний з РФ.

Після подій 2014 року будь-зв’язки з Росією йдуть в мінус репутації публічних особистостей в Україні. При цьому через тісну взаємодію та сусідство сімейні, дружні і бізнес-зв’язки з Росією до війни на Донбасі мало багато українців. Родинні зв’язки – справа особиста, а ось спільний бізнес з представниками держави-агресора може серйозно зіпсувати репутацію.

ПЕТРО ПОРОШЕНКО

Чинний Президент до 2017 року володів кондитерською фабрикою «ROSHEN» в Липецьку. Порошенко обіцяв продати її, але в 2015 році заявляв, що не може продати бізнес через те що російська влада заарештували його майно. Порошенко навіть заявляв, що на фабрику наклали арешт за особистим наказом Володимира Путіна. Нібито господар Кремля зробив це спеціально, щоб дати можливість українській опозиції звинувачувати Порошенка в наявності бізнесу в РФ.

Незважаючи на арешт, до 2017 року фабрика продовжувала працювати і платити податки в казну Росії.

До 2015 року Порошенко також володів Севастопольським морським заводом, поки окупаційні влада його не націоналізувала.

Крім бізнес-інтересів, Петро Порошенко має родинні зв’язки з РФ. У 2013 році старший син Президента, Олексій Порошенко, одружився на громадянці Росії Юлії Аліхановій. Українське громадянство Юлія отримала вже після подій на Донбасі.

Батьки невістки Порошенка Олена та Лев Аліханови живуть у Росії. За словами Юлії, вона не їздить в РФ, а зустрічається з сім’єю на нейтральній території.

ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО

 Голову партії «Батьківщина» в основному звинувачують у зв’язках з РФ в минулому. У 1990-х роках, коли Юлія Тимошенко займалася газовим бізнесом, вона тісно співпрацювала з президентом «Газпрому» Ремом Вяхіревим.

Найчастіше Тимошенко згадують події 2008 року, коли вона відмовилася засудити напад Росії на Грузію і спільно з Володимиром Путіним сміялася над президентом Грузії Михайлом Саакашвілі. Як відомо, Саакашвілі підтримав Тимошенко на виборах Президента України, простивши її за події десятирічної давності. Сьогодні у Тимошенко немає активів у Росії – принаймні, відомих громадськості.

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ 

Він потрапив у скандал, пов’язаний з російським бізнесом, відразу після оголошення про свої президентські амбіції. Виявилося, що Зеленський є співвласником трьох російських компаній, що займаються виробництвом фільмів і телепередач. До війни на Донбасі Зеленський активно виступав в Росії, знімав і продюсував кіно.

Відзначимо, що після журналістського розслідування Зеленський заявив про вихід зі складу акціонерів офшорної компанії, пов’язаної з Росією. Однак компанія шоумена досі отримує гроші від проектів, створених до 2014 року – наприклад, від показів телесеріалу «Свати».

За словами Зеленського, він не має наміру відмовлятися від цих грошей і дарувати їх Росії.

ЮРІЙ БОЙКО

 Регулярно заявляє про необхідність відновлювати зв’язки з Росією. Сім’я політика, схоже, зв’язку з Росією не розривала. У декларації Бойко за 2017 рік вказано, що його дружина Віра Бойко отримала зарплату в розмірі 1,15 млн гривень від зареєстрованої в Москві компанії. Понад 3 млн рублів Віра Бойко зберігає на рахунках в російському акціонерному товаристві «НК Банк». Крім цього, сім’я політика володіє нерухомістю в Росії.

ОЛЕГ ЛЯШКО

За словами лідера Радикальної партії, у нього є родичі в Росії, з якими він давно не спілкується. Бізнес-активів в РФ у радикала не виявлено, а ось зв’язки з російськими політтехнологами є.

За даними журналістів, у 2014 році за виборчу кампанію Ляшко відповідав Ігор Шувалов, якому зараз заборонили в’їзд в Україну. Шувалова звинувачують у тому, що він працював в інтересах Росії.

АНАТОЛІЙ ГРИЦЕНКО

У 2018 році в українському інформпросторі ходили чутки про те, що Гриценко шукає спонсорів в РФ, використовуючи як сполучну ланку «Сбербанк России». Ця інформація поширювалася в маловідомих ЗМІ, тому її вважають замовною. Сам Гриценко в 2018 році заявляв, що веде таємні переговори з «притомними людьми з оточення Путіна» щодо ситуації на Донбасі.

Руслан КОШУЛИНСЬКИЙ.

Кандидат від націоналістичних сил Руслан Кошулинський в 1990-х працював кухарем у Красноярському краї.

Нагадаємо, за результатами перевірки декларацій народних депутатів у 2017 році з’ясувалося, що нардепи володіють 13 об’єктами нерухомості в Росії. Найбільше майна в Росії накопичилося у депутата Вадима Новінського – 11 об’єктів, включаючи будинок і земельні ділянки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна, вибори 2019, зв'язок, росія
В тему