18 Березня 2019
Новини

МВС: за селфі з виборчим бюлетенем – в’язниця

МВС: за селфі з виборчим бюлетенем – в’язниця

Закон забороняє фотографуватися із бюлетенем у кабінці.

31 березня, в день президентських виборів, українці не мають права робити селфі або демонструвати свій бюлетень з голосом за того чи іншого кандидата. Про це заявив радник глави МВС Іван Варченко, повідомляє «Фокус».

«Більше того, цей звіт на сьогодні може містити ознаки кримінального злочину, виборець може нести покарання за те, що він розголошує результати свого волевиявлення», – уточнив Варченко.

Таким чином виборець, мовляв, порушує таємницю голосування.

«Тобто ніяких селфі в кабінках», – підкреслив радник глави МВС.

Він роз’яснив, що стаття № 159 Кримінального кодексу передбачає, що виборець, який продемонстрував своє волевиявлення, може бути притягнутий до відповідальності у вигляді обмеження волі на строк до трьох років. А посадова особа, яка є суб’єктом виборчого процесу, може бути притягнута до відповідальності за порушення таємниці голосування й отримати покарання у вигляді позбавлення волі до трьох років.

Відповідаючи на уточнювальне питання про те, як у такому разі оцінювати правомірність проведення екзит-полів, Варченко зазначив, що порушенням таємниці голосування є лише публічна демонстрація результатів волевиявлення.

«У разі екзитполів ідеться про непублічну демонстрацію. Те, що виборець у приватному спілкуванні сказав друзям, дружині, людині, яка проводить екзит-пол, за кого він проголосував, не є порушенням таємниці голосування», – додав він.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство, вибори, закон
В тему