15 Березня 2019
Новини

Хвороби нирок: стадії, симптоми, попередження хвороби

Хвороби нирок: стадії, симптоми, попередження хвороби

Вчора, 14 березня, відзначали Всесвітній день нирки, який спрямований звертати увагу людей на здоров’я нирок. І це не випадково, адже лише в Україні зареєстровано 490 тисяч людей, які мають хронічну хворобу нирок.

Про це повідомляє УНН опираючись на дані статистики Національного реєстру хворих на хронічні хвороби нирок.

Згідно з цими даними, в Україні 490 тисяч людей мають хронічну хворобу нирок, 35 тисяч з них поступово, але невпинно наближаються до термінальної стадії хронічної хвороби нирок. Проте лише один із чотирьох українців, яким потрібна терапія, її отримує.



Є 5 стадії розвитку хронічної хвороби нирок:

  • 1-2 стадія – це початковий етап, коли нирки працюють більш ніж на 60 %.

Симптоми хвороби на цьому етапі практично відсутні. Хворобу можуть виявити при лікуванні іншого захворювання.

  • 3 стадія – прогресування: нирки працюють на 30-59 %.

Симптомами можуть бути прогресуюча слабкість, набряки, підвищення артеріального тиску, анемія та погіршення апетиту.

  • 4 стадія – критичний етап: нирки працюють на 11 – 29 %.

Симптомами цього етапу захворювання є втома, біль у спині, нудота, зміна смакових відчутті, проблема зі сном. При цьому етапі можуть виникати такі ускладнення як анемія та серцево-судинні захворювання. Хворий потребує постійного нагляду лікаря.

  • 5 стадія – термінальний етап: нирки працюють менш ніж на 10 %.

Симптоми: нудота, втрата апетиту, свербіж та відсутність сечовипускання. На цьому етапі хворий потребує замісної ниркової терапії: трансплантація нирки або діаліз. Без такої терапії людина може прожити лише кілька місяців чи навіть тижнів. До того ж гемодіаліз потрібно проводити пожиттєво: 3 рази на тиждень по 4 години. Якщо людина з хронічною хворобою нирок отримує регулярний та якісний діаліз, вона здатна жити повноцінним життям, працювати, займатися спортом та народжувати дітей.

 Від хвороб, пов'язаних з нирками, страждає понад 10% населення світу.

Найпоширенішими захворюваннями нирок є діабетична хвороба нирок (діабетична нефропатія), тобто розвиток хвороби нирок в результаті цукрового діабету. З усіх випадків захворювань нирок саме на ці припадає 50 %.

30% випадків захворювань нирок – це гіпертензії нефропатія, тобто розвиток хвороби нирок через підвищений артеріальний тиск.

Ще 20 % – це, так звані, справжні хвороби нирок: полікістоз, аномалія розвитку органів сечової системи, дисплазія, тобто вроджені хвороби. Малий відсоток захворювань становлять пієлонефрити.

Аби зберегти здоров’я нирок лікарі радять дотримуватись здорового способу життя:

  • проходити обстеження нирок хоча б раз на рік;
  • харчуватись раціонально;
  • займатись спортом;
  • контролювати рівень цукру у крові та артеріальний тиск;
  • зменшити вживання солі та прянощів;
  • приймати ліки лише за призначенням; 
  • зменшити вживання алкоголю та відмовитись від паління.

До слова, нирки виконують функцію фільтра в організмі людини. Вони регулюють баланс рідини, підтримують кислотно-лужний баланс та баланс електролітів, виводять продукти обміну з крові та виробляють гормони, які регулюють артеріальний тиск, забезпечують утворення червоних кров’яних тілець та міцність кісток.

За добу здорові нирки відфільтровують приблизно 1 700 літрів крові та виводять з організму 1,5 літрів надлишкової рідини та токсинів у вигляді сечі.

Через зневажливе ставлення до свого здоров'я приблизно 10 - 13 % населення світу мають захворювання пов'язані з нирками. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, нирки, лікування, медицина
В тему