14 Березня 2019
Новини

У Києві десятки велосипедистів лягли «вмирати» під стінами мерії (фото)

У Києві десятки велосипедистів лягли «вмирати» під стінами мерії (фото)

Київська велогромада висунула владі свої вимоги.

У четвер, 14 березня, в столиці під будівлею міської адміністрації зібралися кілька десятків велосипедистів. Причиною акції стала смерть в одній з київських лікарень велосипедиста Діаса Мужева. Його збили на велодоріжці на перетині вулиць Реуцького і Бажана два тижні тому, передає «Інформатор».

Активісти, які зібралися під стінами КМДА, вимагали у міської влади поліпшення умов для велосипедистів.

Початок акції було призначено на 9:30, проте учасники почали збиратися значно раніше. У підсумку участь у лежачій акції «Die-in» взяли кілька десятків велосипедистів. Також протест підтримали велоспільноти Києва «Асоціація велосипедистів Києва», «Київська сотня», «Bike In City», «Велодень_Київ», Нова Федерація велоспорту Києва та кілька інших. Вимоги, які учасники висунули КМДА, прості: обмежити швидкість пересування містом до 50 кілометрів на годину і все-таки почати тендери на будівництво семи веломаршрутів по столиці.

За словами учасників акції, ставлення до велосипедистів, як і раніше, залишається не надто теплим і серйозним. Хоча підрахунок за підсумками 2018 року показав зростання числа велосипедистів на 40% – тобто вони вже стали повноправними і досить помітними учасниками дорожнього руху. І ті вимоги, які організатори акції поставили перед владою,  – лише спосіб привернути трохи більше уваги до цієї проблеми, нехай і з такого трагічного приводу.

В ході акції присутні також вшанували хвилиною мовчання пам’ять не тільки Діаса, а й інших велосипедистів, які загинули в результаті аварій. Варто відзначити, що вся акція минула дуже коректно і не викликала ніяких сутичок з поліцією або нацгвардійцями, які перекривали вхід у будівлю.

Загиблий велосипедист Діас Мужев, якого машина збила на велосипедній доріжці

На жаль, ця акція залишилася непоміченою з боку міської влади. Єдиним депутатом, який вийшов до учасників акції, став «свободівець» Ігор Мірошниченко. В ході спілкування він зазначив, що проблема не тільки і не стільки в існуючих законах, скільки в їх дотриманні.

«Знаєте, чому я не користуюся велосипедом? Тому що мені страшно. У Києві і на машині іноді страшно їздити», – зазначив Мірошниченко.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, київ, суспільство, Фото
В тему