14 Березня 2019
Новини

Тихий вбивця: подружжя пенсіонерів отруїлося чадним газом

Тихий вбивця: подружжя пенсіонерів отруїлося чадним газом

У селі Нова Прилука Липовецького району Вінничини пенсіонери отруїлися чадним газом.

Про це УНН повідомили у правоохоронних органах.

Подружжя пенсіонерів (1932 та 1935 років народження) отруїлося чадним газом у власному будинку. На тілах покійних не виявлено ознак насильницької смерті.

Обставини загибелі встановлюються.

Сьогожні ж на Волині у Ковельському районі в селі Приліси 78-річна жінка та її 55-річний син отруїлися чадним газом. Як повідомили у прес-службі поліції, ознак насильницької смерті не виявлено, причини трагедії встановлюють.

А напередодні,11 березня, на Львівщині отруїлися чадним газом 3 мешканців квартири, із них 2 дітей (2005 та 2009 року народження), які у стані середнього ступеня важкості госпіталізовані у Самбірську ЦРЛ.

І це лише кричущі випадки отруєнь людей чадним газом. Щоправда кількість трагічних інцидентів не зменшується, а щоразу зростає. Так на минулому тижні на Львівщині лише за добу сім людей отруїлися чадним газом, з них чотири дитини. 

Резонансними ж випадками отруєння людей взимку були ті, які найчастіше закінчувалися летально. Так наприкінці січня цього року у Нововолинську на Волині жінку з малюком знайшли мертвими у власній квартирі. Як повідомили правоохоронці, причиною трагедії стало отруєння чадним газом. 

У лютому на Львівщині до лікарні госпіталізували двох школярок, які отруїлись чадним газом у шкільному класі від газової пічки. На щастя, діти вижили.

Найбільша небезпека чадного газу в тому, що його не можна побачити чи відчути його запах. Тому неможливо визначити його концентрацію в приміщенні без спеціальних приладів.

Потрапляючи в організм під час дихання, газ проникає з легенів в кровоносну систему, де з'єднується з гемоглобіном. Внаслідок цього кров втрачає здатність переносити і доставляти кисень тканинам, а організм швидко починає відчувати його недостатність.

Що довше відбувається вдихання газу, то серйозніші симптоми можуть виникнути. Це також залежить від концентрації газу в повітрі.

Симптоми отруєння чадним газом можуть бути схожі на грип чи харчове отруєння. Але, на відміну від грипу, отруєння чадним газом не викликає підвищення температури.

Найбільш поширений симптом – головний біль. Також людина може відчувати запаморочення та втому, утруднене дихання, задишку, сухий кашель, нудоту та блювоту.

Тривалий вплив низьких доз чадного газу може призвести до появи неврологічних симптомів – проблем з мисленням та концентрацією чи появи емоційних змін у поведінці. Наприклад, людина стає роздратованою, схильною приймати імпульсивні та нераціональні рішення.

Більш серйозні симптоми – втрата рівноваги, зору, порушення пам’яті або ж втрата свідомості.

Це може статися всього протягом двох (!) годин, якщо у повітрі буде велика концентрація чадного газу.

Щоб цьому запобігти:

  • для обігріву помешкання використовуйте лише ті прилади, які для цього призначені, до прикладу, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення;
  • регулярно перевіряйте газові прилади, вентиляційні канали та димоходи на справність;
  • не залишайте працюючі газові прилади без нагляду;
  • у помешканні з пічним опаленням завжди відчиняйте заслінку в пічці чи комині;
  • електровитяжці та газовій колонці не місце в одному приміщенні;
  • завжди провітрюйте приміщення, якщо в них є газові прилади.

Отруєння чадним газом небезпечне для всіх, втім маленькі діти, вагітні жінки та люди з хронічними хворобами серця чи органів дихання – найбільш вразливі.

Зокрема, домашні тварини часто першими проявляють ознаки отруєння чадним газом.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство, отруєння, симптоми, україна, Надзвичайні події
В тему