2 Березня 2019
Новини

Вселенська поминальна субота: молитви та звичаї

Вселенська поминальна субота: молитви та звичаї

Для православних християн в календарі існують особливі дати – в ці дні прийнято поминати покійних.

Їх називають батьківськими суботами – пишуть Вести.

Щороку ми починаємо поминати покійних з Вселенською батьківської мясопустной суботи - за 8 днів до початку Великого посту 2019.

Мясопустная поминальна субота в 2019 році припадає на сьогодні - 2 березня. Чому дана поминальних субот називається Вселенською?

Саме тому, що в цей день у православних храмах священнослужителі читають молитви на славу абсолютно всіх християн, які жили на Землі і які пройшли обряд хрещення. Вселенських батьківських субот на рік всього дві – Мясопустна і Троїцька.

М'ясопусну суботу ще називають Малою Масницею, так як поминальний день припадає на м'ясопусний тиждень, тобто на крайню тиждень перед Масницею. У церквах проводяться спеціальні обряди, читаються молитви за всіх християн (від Адама і до сучасників), незалежно від регіону їх проживання і поховання. Також проводяться всесвітні панахиди, які представляють собою заупокійні богослужіння. Люди моляться про те, щоб Бог упокоїв душі покійних і змилостивився, відпустивши їм усі земні гріхи.

Як святкувати Масляну-2019, щоб весь рік був вдалим

Згідно слов'янським звичаям на зимову поминальну суботу господині випікали млинці, перший з яких клали на божницю (поличку з розставленими іконами), другий - на підвіконня. Решта млинці відносили на могилу родичів, роздавали черницям, жебраком, дітворі. При цьому обов'язково просили, щоб люди поласували млинцями в ім'я спочинку душ конкретних померлих. У будинку прибирають, ввечері влаштовують поминальний вечерю, виставляючи на стіл багато страв, їх кількість має бути непарною.

Батьківські суботи у Великий піст 2019

Цього року поминальні дні припадають на 23, 30 березня і 6 числа квітня. У православних храмах завжди проводять Літургії, молячись за померлих в суботні дні, що випадають на 2-й, 3-й і 4-ий тиждень посту. Всі віруючі мають можливість не тільки поставити свічки, подати записки за упокій, написавши в них відповідні імена, або замовити сорокоуст, а й бути присутнім на Літургії особисто.

Ще один примітний факт полягає в тому, що протягом усього Великого посту заупокійні Літургії в православних церквах ніколи не проводяться, крім трьох зазначених субот. Після заупокійної служби прийнято відправлятися на кладовищі, щоб ушанувати пам'ять своїх померлих родичів і знайомих в місцях їх останнього спочинку. Хоча священнослужителі говорять, що після участі в заупокійних службах ходити на цвинтарі необов'язково, так як в набагато більшої уваги потребують не тіла, а душі покійних.

Мясопустна суботу-2019

Мясопустною суботу називають, тому що наступне за нею воскресіння називають «мясопустним тижнем» – день, в який останній раз перед Великим постом дозволена м'ясна їжа. Неділя називається також Малої масницею, так як передує масляного тижня.

У цю батьківську суботу особливо моляться за тих, кого спіткала передчасна смерть в чужій країні, далеко від рідних, в море, в горах, від голоду або інфекційних хвороб, в битві, під час стихійних лих, хто не встиг покаятися перед смертю і над ким не було скоєно похоронного обряду.

Поминальна субота: що не можна робити і як провести

Напередодні батьківської суботи, тобто ввечері в п'ятницю, в православних храмах служиться велика панахида, яку також називають грецьким словом «парастас». А в суботу вранці служать заупокійну Божественну літургію, після неї - загальну панахиду.

В цей день слід поминати своїх покійних батьків в церкві - люди подають записочки з іменами близьких померлих і моляться за упокій їхніх душ в потойбічному світі.

Не можна сумувати надміру в ці дні: поминати - не означає сумувати. Адже згідно з християнськими віруваннями душа безсмертна, а значить, вона просто перейшла в невідомий нам світ. Якщо людина вела життя праведне, то душа його прибуває у вічному стані любові, гармонії, радості, так званому раю. Якщо людина, навпаки, робив гріховні діяння, душа його тужить в гіршому світі і відчуває нескінченні муки.

Багато хто вважає, що в цей день не можна працювати або займатися домашніми справами. Однак щось не так. Заборона на прибирання будинку в цей день - не більше, ніж марновірство. Звичайно, день потрібно почати з відвідин храму, здійснення молитов, відвідування кладовища, але після при необхідності можна виконувати і звичні домашні справи.

Також в цей день прийнято подавати милостиню незаможним з проханням помолитися за померлих. Після відвідин храмів православні відправляються на цвинтар, читають молитви за упокій душі померлих родичів, упорядковують могили.

Священнослужителі вважають, що в цей день важливіше відстояти богослужіння в храмі, ніж поїхати на цвинтар, так як померлим рідним і близьким людям набагато важливіше наша молитва, ніж відвідування могили. Але якщо немає можливості в ці дні відвідати храм і цвинтар, можна помолитися за упокій покійних будинку.

Поминальна субота: що потрібно нести до церкви

За старою церковною традицією, в храм приносять пісні продукти і вино для здійснення літургії, які освячуються під час богослужіння, і потім роздають тим, хто побажає.

Зверніть увагу, що міцні спиртні напої, наприклад, горілку або коньяк, приносити в якості пожертви на прийнято.

Мясопустна субота: що можна їсти

За старих часів було прийнято в батьківські суботи куштувати кутю - обов'язкова страва поминальної трапези. Солодку кашу зазвичай готували з цілих зерен пшениці або іншої крупи з додаванням меду, а також родзинок або горіхів. Але сьогодні мало хто дотримується цього звичаю.

Молитва за померлих

Молитва за всякого покійного

Пом'яни, Господи Боже наш, у вірі й надії життя вічного преставльшагося раба Твого, брата нашого (ім'я), як благий і чоловіколюбець, отпущаяй гріхи і потребляяй неправди, полегши, відпусти і прости всі вільна його гріхи й невільні, визволи його від вічної муки і вогню геенскаго, і даруй йому причастя і насолоду вічних Твоїх благих, призначених люблять Тебе: аще бо і згрішив, але не відступив від Тебе, і безсумнівною у Отця і Сина і Святого Духа, Бога Тебе в Троїце славімаго, верова, і Одиницю в Трійцю і Трійцю в Єдності православно навіть до останнього свого подиху сповідував. Тим же милостивий того буди, і віру в Тебе замість діл прийми, і зі святими Твоїми яко Щедрий упокій: несть бо людини, іже поживе і не згрішила. Але Ти Єдін єси крім усякого гріха, і правда Твоя правда навіки, і Ти єси Єдін Бог милостей і щедрот, і людинолюбства, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитва дітей за померлих батьків

Господи, Ісусе Христе, Боже наш! Ти сірих хранитель, скорботних пристановище і плачуть Утішитель. Вдаюся до Тебе я, осиротілий, зітхаючи й плачучи, і молюсь Тобі: вислухай благання моє і не відверни лиця Твого від зітхань серця мого і від сліз очей моїх. Молюся Тобі, милосердний Господи, заспокой скорботу мою про розлуку з батьком (матерію) моїм (-ею) (ім'ярек), душу ж його (ея), яко сходять (ія) до Тебе з правдивою вірою в Тебе і твердою надією на Твою людинолюбство і милість, прийми в Царство Твоє Небесне. Схиляюся перед Твоєю святою волею, що нею от'ят (-а) бисть у мене, і прошу Тебе, що не відніми точию від нього (нея або них) милості і благосердя Твого. Знаю, Господи, що Ти, Суддя світу цього, гріхи й нещастя отців наказуеші в дітях, онуках і правнуках аж до третього й четвертого роду: а й милуєшся отців за молитви і чесноти чад їх, онуків і правнуків. З жалем і розчуленням серця благаю Тебе, милостивий Судіе, що не карай вічною карою померлого (-у) незабвеннаго (-у) для мене раба (-у) Твого (ю), батька (матір) мого (-ю) (ім'ярек), але відпусти йому (їй) всі провини його (ея) вільні й невільні, словом і ділом, і несвідомо створена ним (нею) в житії його (ея) зде на землі, і з милосердя і людинолюбства Твоєму, молитвами Пречиста Богородиці і всіх святих, помилуй його (ю) і вічної муки визволи. Ти, милосердний Отче отців і чад! Даруй мені, у всі дні життя мого, до останнього подиху мого, що не переставати памятоваті про померлого батьку (матері) моєму (їй) в молитвах своїх, і умоляті Тебе, праведного Суддю, так вчініші його (ю) в місці світлому, у місці прохолодно і в місці покійного, з усіма святими, звідки я відбіжить всяка хвороба, печаль і зітхання. Милостивий Господи! Прийми днесь раба Твого (Твоєї) (ім'ярек) теплу молитву мою край та віддай йому (їй) заплата Твоїм за труди і піклування виховання мого в вірі та християнській побожності, яко навчив (-ів) ма первее всього веде Тебе, свого Господа, благоговійно молитися Тобі, на Тебе Єдиного уповати в бідах, скорботах і хворобах і хранити Заповіді Твоя; за благопопеченіе його-(ея) про моє духовному успіху, за теплі приносив їм (нею) про мене моління перед Тобою і за все дари, ним (нею) випросив мені від Тебе, віддай йому (їй) Своєю милістю, Своїми небесними благами і радощами у вічному Царстві Твоєму. Бо Ти Бог милостей і щедрот і людинолюбства. Ти спокій і радість вірних рабів Твоїх, і Тобі славу возсилаємо з Отцем і Святим Духом, і нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, молитва, православна церква україни
В тему