26 Лютого 2019
Новини

Від 760 євро: в українських вишах значно зросте плата за навчання

Від 760 євро: в українських вишах значно зросте плата за навчання

У Міністерстві освіти підготували зміни вартості навчання у вишах.

З наступного року планується мінімальну вартість навчання довести до 23,4 тисячі гривень. Ця ціна зазначена в поки ще проекті наказу МОН, який з’явився на сайті відомства. Якщо зміни будуть прийняті Кабміном, навчальний заклад не зможе знижувати ціну на навчання, навіть якщо таке бажання у нього з’явиться, – пише В курсі.

У першу чергу це стосується тих, хто буде навчатися на денному відділенні на контрактній основі, а також тих, хто отримує ступінь магістра. При цьому в МОН стверджують, що для студентів заочної, вечірньої та дистанційної форм навчання вартість буде навіть менше, ніж зараз.

Документ пропонує змінити так звану «індикативну собівартість» для різних форм навчання.

З 2020 року вартість контракту піднімуть до рівня 60% від середньої вартості навчання. З 2021 – до 70%, з 2022 – до 80%, – зазначають у МОН.

Передбачається, що цінові зміни торкнуться тільки найбільш затребуваних спеціальностей. Сюди входять право, журналістика, архітектура і будівництво, ветеринарія, охорона здоров’я, міжнародні відносини, культура і мистецтво, гуманітарні науки, соціальні та поведінкові науки, управління та адміністрування, сфера обслуговування, публічне управління та адміністрування.

У той же час, педагогічні та інженерні спеціальності до цього переліку не входять, оскільки не користуються попитом в Україні.

Генеральний директор директорату вищої освіти МОН Ігор Шаров пояснює: «У середньому в 2018 році держава виділяла на навчання одного бюджетника 39 тис. грн. У цьому році ще йдуть підрахунки, але цифра буде приблизно 45 тис. грн, плюс-мінус 2%. Розраховувати вартість контракту будуть, виходячи з цифр попереднього року».

Таким чином, мінімальна плата за навчання за контрактом за цими спеціальностями складе 23,4 тис. грн (або 760 євро за нинішнім курсом) в наступному навчальному році. Але це не межа, будь-який виш може встановити цінник ще вище. Хоча останні роки діяло правило, що заклади могли збільшувати вартість на навчання не більше ніж на розмір інфляції за рік.

Якщо Кабмін затвердить пропозиції МОН, то не тільки столичним, але і регіональним вишам доведеться піднімати ціну на навчання як мінімум удвічі.

Передбачається, що наступного року українцям буде чим платити за навчання дітей, у МОН вважають, що зарплата буде рости. Ось тільки чи коректно буде порівнювати зростання зарплати і розцінки вишів?

Батьки майбутніх абітурієнтів уже в шоці: багато хто з них і зараз не готовий до витрат на навчання, а якщо вартість його зросте, то вища освіта стане недоступною більшості випускників з середніх і малозабезпечених сімей – бюджетна частина всіх бажаючих прийняти не зможе.

У МОН пояснюють майбутнє підвищення вартості навчання слабкою матеріальною базою навчальних закладів, низькими зарплатами викладачів та іншими атрибутами бідності.

Багато батьків починають задумуватись про європейську освіту своїх дітей: різниця в оплаті навчання буде не дуже велика, зате студент буде позбавлений від різноманітних поборів, які існують у більшості українських вузів та інших місцевих проблем. Але в МОН не бояться, що українські випускники поїдуть в Європу масово – занадто багато вимог, та й життя там дорожче.

Читайте також:

Українські виші завищують плату за навчання (відео)

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство
В тему

Останні матеріали