23 Січня 2019
Новини

Глава НБУ не носить банківські картки

Глава НБУ не носить банківські картки

Голова Нацбанку України Яків Смолій зізнався, що не носить із собою банківських карток.

Про це він розповів в інтерв’ю виданню Сегодня.

Банкір проаналізував розвиток ринку в Україні. «Якщо озирнутися назад, то все починалося з банківських карт. І дистанційний сервіс - той, який можна отримати, не заходячи в банк, - був можливий виключно з використанням банківських карт. Але з часом напрацювання IT-компаній досягли такого технологічного рівня, що сьогодні ми можемо отримувати банківські послуги навіть без банківської карти, використовуючи тільки мобільний телефон. Правда, в деяких випадках цей телефон все-таки повинен бути прив'язаний до банківської карти», - зазначив він.

Смолій додав: «Я, наприклад, навіть не ношу банківські картки, тому що вже можна розраховуватися телефоном, використовуючи Apple Pay або Google Pay».

Він стверджує, що сьогодні є багато цікавих технологій. Але потрібно, щоб люди вміли і не боялися ними користуватися.

«Багато ще бояться, що можуть втратити телефон, і всі їхні гроші пропадуть разом з ним. Однак їм потрібно розповідати, що у всіх платіжних програмах є певні обмеження, елементи забезпечення захисту. Є ліміти по сумах, які встановлює або банк, або сам клієнт. Крім того, потрібні додаткові докази, що це саме власник карти робить дану транзакцію», - нагадав глава НБУ.

На його думку, щоб люди безбоязно і безпечно використовували досягнення науково-технічного прогресу, фінансові організації повинні підвищувати освітній рівень своїх клієнтів, проводити навчання користувачів - як захистити свої дані, що потрібно робити і чого не можна робити, щоб не попастися на вудку шахраїв. Тому що науково-технічний прогрес має дві сторони. З одного боку, це сервіс і зручність. А з іншого - це необхідність виконувати вимоги безпеки, використовувати відповідні засоби захисту, щоб зловмисники не могли скористатися вашими грошима.

«Ми знаємо, що сьогодні діють дуже багато телефонних шахраїв, які можуть так увійти в довіру, що люди самі продиктують їм пін-код до карти, скажуть, в якому банку ця карта випущена ... Ми отримуємо дуже багато звернень щодо того, що люди втратили гроші в результаті обману. Кажуть, що їх обдурили, просять, щоб банки повернули гроші...» зазначив Смолій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уже завтра в Україні нові гроші (відео)

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: економіка, Україна, суспільство
В тему

Останні матеріали