23 Січня 2019
Новини

Патріарху Філарету виповнюється 90 років

Патріарху Філарету виповнюється 90 років

23 січня 2019 року виповнюється 90 років патріарху Філарету, предстоятелю Української православної церкви Київського патріархату.

Із цієї нагоди 5.ua зібрав топ найвизначніших подій життя 90-річного Патріарха всієї Руси-України.

Факти з життя Філарета

• Михайло Антонович Денисенко (Філарет) народився на Донбасі в селі Благодатному. Його дід загинув під час Голодомору, а батько у Другій світовій війні. Саме це і наштовхнуло Михайла на думку стати у майбутньому священиком.

• Філарет є випускником Московської духовної семінарії Російської православної церкви. На II курсі Михайло прийняв чернечий постриг з ім'ям Філарета.

• У 1990 році після смерті московського патріарха Пимена, Філарет відстоював право української церкви. Ініціював перейменування Українського екзархату РПЦ на УПЦ МП.

• У 1991 році домігся від РПЦ незалежності для УПЦ в управлінні (але не тотожне з канонічним статусом автономії).

• Розпочав процес відновлення автокефалії УПЦ КП. За що отримав анафему 1997 року від Російської церкви. Втім, 2018 року Вселенським Патріархатом анафему було визнано недійсною.

• Підтримував Євромайдан. Коли люди ховалися від беркутівці у Михайлівському соборі, він заявив, що «монастир прийняв їх, напоїв чаєм, тобто, дав їм притулок. Народ це дуже високо оцінив, згадав давні часи, коли під час монгольської навали гнані татаро-монголами ховалися в храмах».

• У 2015 році в одному з інтерв'ю порівняв дії російської влади з діями радикальних ісламістів з терористичної організації «Ісламістська держава» і спрогнозував, що це об'єднає українські православні церкви.

• 18 квітня 2018 року разом з Макарієм та Онуфрієм зустрівся з Петром Порошенком та офіційно передав підписи 40 архієреїв Київського Патріархату, 12 архієреїв Автокефальної Церкви і близько 10 архієреїв Московського Патріархату до Вселенського Патріарха про надання Томосу про автокефалію Української Церкви.

• 23 листопада на 85-ті роковини Голодомору 1932-1933 років виступив у Верховні Раді і пояснив причину українського геноциду: «Перша: це те, що на той момент перепис населення показав, що українців – 85 млн, а росіян – 65 млн. Тому безбожне радянське керівництво вирішило знищити українців, щоб не переважали над росіянами. В результаті того Голодомору, перепис 1939 року вже показав, що кількість українців становила лише 65 млн, а росіян – збільшилася. Друга: зробила свою справу цитата Бухаріна: «Хто володіє хлібом, той має владу».

• 8 січня цього року Філарет отримав звання Герой України «за видатну історичну роль у становленні незалежної Православної Церкви України, діяльність, спрямовану на відродження духовності Українського народу, піднесення авторитету православ'я, утвердження ідеалів милосердя і міжконфесійної злагоди».

Читайте також: Порошенко назвав Філарета «духовним лідером» і присвоїв йому звання «Героя України»

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство
В тему