18 Січня 2019
Новини

Чи потрібна розписка про згоду на секс?

Чи потрібна розписка про згоду на секс?

11 січня цього року набули чинності зміни до Кримінального кодексу, які стосуються злочинів щодо статевої свободи жінок, чоловіків і дітей. Відтоді увесь інформаційний простір заряснів жартами про те, що тепер, аби зайнятися з жінкою коханням, потрібно отримати від неї письмову згоду, інакше це вважатиметься зґвалтуванням. Невдоволенню чоловіків немає меж, мовляв, держава фактично лізе до них у ліжко і забороняє секс як такий.

Усе це звичайнісінькі міфи і вигадки. Адже відповідальність за домагання і зґвалтування була і раніше. Фактично новий кодекс доповнює поняття сексуального насильства і посилює за нього відповідальність. Також у ньому з’явилися поняття «примушування до шлюбу», «примушування до аборту», «примушування до стерилізації». Відтепер кримінальна відповідальність передбачається не лише за фізичне і сексуальне насильство, а ще й за психологічне та економічне.

Більше того, як зазначає керівник громадської організації «Велес+», голова громадської спілки «Безпечний світ» Віктор Вальчук, відтепер, якщо будь-який злочин скоюється стосовно чоловіка чи жінки, з якою винуватець перебуває чи перебував у сімейних чи близьких стосунках, то це вважатиметься обтяжливою обставиною. І, відповідно до нових змін, покарання буде більшим, аніж якби його жертвою стала випадкова, незнайома особа.

Ґвалтував дружину на очах у дітей…

Якщо вас, шановні чоловіки, бентежить факт, що ваша обраниця повинна дати згоду, а іншими словами, погодитися на секс, то виникає питання, а ви раніше це робили проти її згоди, насильно? Ні? Тоді вам і далі немає чим перейматися. Адже отримати від партнера згоду на секс – цілком нормально, це означає повагу до людини, її волі, честі та гідності. І згода потрібна була і раніше, інакше б не існувало відповідальності за зґвалтування та домагання. І взагалі, ви бачили, що у законі вказано про розписку? Я, приміром, не бачила. Поява в законі терміна «добровільна згода» чітко і ясно регламентує: якщо людина не бажає – поважай її рішення і дай їй спокій. Однак дуже часто чоловіки плутають термін секс без згоди, називаючи його не зґвалтуванням, а подружнім обов’язком.

– Один кривдник сказав мені: «Коли нас вінчали, батюшка сказав, що жінка повинна коритися чоловіку». Я його запитую: «То ти запам’ятав лише ці слова зі всієї години вінчання?» Хвора чи ні, має бажання чи ні – повинна коритися. От так цей чоловік бачить сімейне життя. А тут же бувають не лише статеві акти, а й різні збочення. Був випадок, коли чоловік виховував своїх синів «справжніми чоловіками», самцями, вчиняючи сексуальне насильство над жінкою просто у них на очах. Або інший випадок, коли чоловік у стані алкогольного, наркотичного сп’яніння, повертаючись вночі додому, вимагає від дружини задовольнити його, при цьому б’є її та обзиває, – розповідає Віктор Вальчук.

Тож, як бачимо, такий стереотип, як «подружній обов’язок», успішно відправлений у минуле новими змінами до Кримінального кодексу. І я особисто бачу у цьому лише позитив.

«Посадять, навіть якщо і не було сексу…»

Ще один фейк, який активно обговорюють між собою чоловіки. Мовляв, підступні жінки можуть накатати «липову» заяву про зґвалтування, аби «вибити» з нього гроші, квартиру тощо. Але… Шановні чоловіки, факт зґвалтування потрібно довести, себто надати докази, а підробити їх фактично неможливо. Та й принизливо, зрештою. Тим більше, ніхто не скасовував кримінальної відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про злочин. Бо ж так і за ґрати можна загриміти. На років так до двох…

– Факт доказовості, як був, так і залишається. Презумпції невинуватості ніхто не скасовував. Як жінці довести факт сексуального насильства чоловіком? Є відповідні експертизи, які визначають це. Гематоми зовні або підшкірно, черепно-мозкова травма, внутрішні розриви, – додає Віктор Вальчук.

До речі, усі зміни стосуються однаковою мірою як чоловіків, так і жінок. Приміром, якщо провину жінки буде доведено, то за зґвалтування чоловіка вона також піде за ґрати.

Що нового додали у термін «домашнє насильство»?

Якщо раніше домашніх кривдників притягували до адміністративної відповідальності, то зараз – і до кримінальної. Погана новина для багатьох невдах, які звикли увесь свій негатив та невдачі систематично виплескувати удома – на найближчих людей. І дуже часто жінки навіть на розлучення не можуть подати, бо благовірний забрав і надійно заховав усі документи. І це, до речі, економічне насильство.

– Наразі і на розлучених, і на тих людей, які певний час мали близькі стосунки, поширюється дія законодавства. І однією з новел законодавства є обмежувальний припис, який видається судом. Кривдника навіть можна виселити з помешкання, заборонити наближатися на певну відстань, спілкуватися з постраждалою особою тощо. Тобто нині право на здоров’я і життя переважає право власності, і право власності не позбавляється, а обмежується судом не певний час в користуванні, – зазначає правозахисник.

Власне, якщо розглянути детальніше, то до психологічного насильства належать погрози, образи, приниження, переслідування, залякування. Як же можна підтвердити факт такого насильства? Як зазначає Віктор Вальчук, для цього згодиться відеозапис або ж аудіозапис. Це все може виступати доказами в суді, але за умови, що можна буде прослідкувати дату і години запису.

Що ж таке економічне насильство? – запитаєте ви. Це коли людину виганяють з дому, умисно позбавляють їжі, одягу, іншого майна, забирають гроші чи документи, перешкоджають лікуванню, забороняють працювати або, навпаки, змушують до праці, забороняють вчитися, та інші правопорушення економічного характеру.

Примушування до шлюбу, аборту, стерилізації карається законом!

Дійсно в Кримінальному кодексі тепер з’явився злочин «примушування до шлюбу». У Стамбульській конвенції його визначили для представників етнічних груп, де дівчат примушують до шлюбу ледь не змалечку. В Україні дещо інша ситуація. Приміром, вагітна жінка може примушувати чоловіка одружитися з нею, інакше – він ніколи не побачить своєї дитини і т. д.

– Це означає використання будь-яких засобів примусу, шантажу, залякування, викупу. Типу, як колись було, батьки собі домовилися, засватали, а ти хочеш чи не хочеш, мусиш виходити заміж, – додає правозахисник.

Примушування до аборту чи стерилізації – це коли кривдник силою або погрозами схиляє жертву до цього, використовуючи при цьому шантаж, погрози, залякування. Скільки жінок зробили аборт лише через те, що благовірний не захотів, аби його дитина з’явилася на світ, бо вона небажана йому? А потім жінки все життя несли на собі тягар скоєного…

Як бачимо, насправді все просто. А недолугі жарти про розписку на секс  нехай собі і далі тішать людей з обмеженою свідомістю, бо ж як можна братися трактувати закон, навіть не ознайомившись і не розібравшись з ним?

Ірина Бура

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Найцікавіше, Життя, стосунки
В тему