16 Січня 2019
Новини

Десятки українських міст ризикують опинитися під водою

Десятки українських міст ризикують опинитися під водою

Через 100 років понад 30 українських міст можуть частково піти під воду, а 75 тисяч громадян ризикують стати кліматичними переселенцями.

Про це свідчать результати дослідження під назвою «Вплив підняття рівня моря на прибрежні зони внаслідок зміни клімату», яке провела громадська організація «Екодія» спільно з науковцями, передає Новое время.

Зокрема під водою можуть опинитися населені пункти поблизу Азовського та Чорного моря, серед іншого і у тимчасово окупованому Криму. Це станеться за умови збереження сучасних темпів зростання викидів вуглекислого газу.

Що може піти під воду

Через 100 років через підвищення рівня води 62 українських села і шість містечок можуть бути повністю затоплені. Крім того, частково під водою можуть опинитися 34 міста, зокрема приморські міста Одеса, Херсон, Миколаїв, Керч, Бердянськ і Маріуполь. 

Також повністю піти під воду можуть такі курорти, як Затока та Лазурне. У прогнозованій зоні затоплення можуть опинитися об’єкти історико-культурної спадщини, зокрема археологічна пам’ятка Херсонес Таврійський у тимчасово окупованому Криму.

Під загрозою – сотні об’єктів Природно-заповідного фонду, такі як Чорноморський і Дунайський біосферні заповідники

Крім того, у зоні ризику – майже 700 екологічно небезпечних об’єктів. Серед іншого, металургійний комбінат «Азовсталь» у Маріуполі, ставки й відстійники кримського заводу «Титан» поблизу Армянська. Також 13 сміттєзвалищ і 36 очисних споруд. 

Вода може затопити 200 тисяч гектарів сільськогосподарських земель та 2 тисячі будівель.

Чому виникла загроза затоплення

За 100 років через зміну клімату рівень моря в Україні підніметься майже на 1 метр. Про це розповів один з авторів дослідження, старший науковий співробітник Інституту географії Національної академії Наук Олександр Голубцов.

На основі показників підняття рівня моря дослідники визначили, які українські населенні пункти будуть затоплені у 2100 році.

«На 2100 рік ми прогнозували і прийняли, що рівень моря в Україні буде піднятий на 82 сантиметри. Це базовий показник», – зазначив Голубцов. 

Підняття рівня моря до 1 метра за 100 років – це найбільш песимістичний сценарій, наголосила старший науковий співробітник Інституту проблем математичних машин та систем Національної академії Наук Катерина Терлецька.

Якщо вдасться зменшити негативний вплив на навколишнє середовище, цього не відбудеться. Водночас, у разі збереження негативних тенденцій на деяких територіях масштаби затоплення можуть бути навіть більш істотними.

Експерт зауважила, що останні кілька років температура повітря у світі збільшується щороку. Це стається передусім через влив людини на природу.

«Тренд останніх декількох років підтверджує те, що температура постійно зростає. Такого наразі за історію спостережень і навіть останніх декількох тисяч років не було. Тому це є певне доведення того, що це є антропогенний вплив», – зауважила Терлецька.

Як запобігти катастрофі

За словами координатора з кліматичної політики громадської організації «Екодія» Соф’ї Садогурської, зміна клімату та, як наслідок, підняття рівня моря – проблеми, які вже зараз вимагають активних дій на міжнародному, національному та локальному рівнях.

Садогурська розповіла, що Паризька угода, яку Україна ратифікувала кілька років тому, передбачає два взаємодоповнюючих напрямки боротьби із глобальним потеплінням. Зокрема, послаблення зміни клімату і адаптацію до кліматичних змін.

Експертка наголосила, аби зробити наслідки зміни клімату не такими трагічними для людей, потрібно значно скоротити викиди парникових газів. Крім того, у найближчі 30 років повністю перейти на чисті джерела енергії.

«Згідно з Паризькою угодою, яку Україна ратифікувала у 2016 році, у першу чергу Україна повинна поставити амбітну ціль зі скорочення викидів парникових газів, тому що це повинні бути спільні дії країн, і це так само відповідальність України. Україна заявила про готовність переглядати національний внесок по скороченню викидів парникових газів на останніх кліматичних переговорах у Катовиці. Це дуже добре. Наразі важливо, щоб ця ціль була переглянута й була амбітна», – заявила Садогурська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нова світова катастрофа: купа туристів загинули під час повені на Майорці

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, Україна, чутки
В тему

Останні матеріали