5 Листопада 2018
Новини

Уляна Супрун розповіла, чому в листопаді треба особливо берегти чоловіків

Уляна Супрун розповіла, чому в листопаді треба особливо берегти чоловіків

Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун викликала українців на «чоловічу розмову».

Очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун в одному із останніх своїх просвітніх дописів у соціальній мережі «Фейсбук» приділила увагу чоловічому питанню. А саме такій проблемі, яка косить чоловіче населення України, – раку передміхурової залози.

За словами Супрун, «настав час для чоловічої розмови». А точніше розмови про чоловіків. Міністерка нагадала, що у листопаді у світі традиційно проходить акція «Movember», або «Вусопад», коли чоловіки по всьому світу не голять обличчя та цим привертають увагу до проблеми раку простати (передміхурової залози)». І ця акція важлива не тільки для чоловіків, а й для кожної українки, в якої є тато, чоловік або брат.

«Рак простати – найбільш поширений рак у чоловіків. Зазвичай хвороба розвивається повільно та тривалий час людина не знає, що хворіє на неї. Ризик захворіти на рак простати зростає з віком. Здебільшого на нього хворіють чоловіки, старші від 50 років. Тому всім чоловікам 50+ рекомендується здати простий аналіз крові на ПСА (простат специфічний антиген), а також пройти огляд в уролога, який може виявити захворювання. Щодо цих дій вас найкраще проконсультує ваш сімейний лікар. Також лікар може рекомендувати раніше пройти таке обстеження. Зокрема, якщо на рак простати хворів батько або брат чоловіка», – провела лікбез очільниця здоровоохоронного відомства.

Також міністерша поінформувала, що, згідно з останніми дослідженнями, ризик розвитку раку передміхурової залози може збільшувати ожиріння (nhs.uk).

Також перелічила симптоми, при яких чоловіки повинні без зволікань звернутися до лікаря:

  • підвищена потреба у сечовипусканні, особливо вночі;
  • складно почати сечовипускання;
  • біль або печіння під час сечовипускання;
  • відчуття, що ваш сечовий міхур не повністю спорожнений;
  • кров у сечі або спермі;
  • болісна еяколяція;
  • біль у спині, стегні або тазі, який не зникає.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, рак простати входить до топ-5 хвороб, які стають причиною смерті чоловіків у всьому світі. Показники смертності від раку простати в Україні – це 41 випадок на 100 тисяч населення. Тоді як у світі – 18,7 на 100 тисяч. Така печальна статистика пов’язана з  тим, що чоловіки вкрай рідко звертаються до фахівця: у нас відсутня культура профілактичних оглядів у уролога. Відіграє роль і той факт, що на ранніх стадіях рак простати протікає безсимптомно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун «анонсувала» прихід хронічних хвороб восени

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали