5 Листопада 2018
Новини

Катя Гандзюк: невідомі факти з життя активістки (фото, відео)

Катя Гандзюк: невідомі факти з життя активістки (фото, відео)

4 листопада Україну сколихнула страшна звістка: активістки, яка сміливо заявляла спро позицію проти влади, вела громадсько-політичну діяльність, боролася проти «руської весни», збирала гроші переселенцям Катерини  Гандзюк не стало…

Дівчина три місяці боролася за життя після того, як наприкінці липня у Херсоні її облили сірчаною кислотою. Потерпіла зазнала 30% опіків тіла та була прооперована.

У серпні стало відомо, що правоохоронці затримали шість осіб, підозрюваних у скоєнні злочину. Четверо із них уже зізнались у причетності до злочину

Сьогодні, після її смерті поліція розслідує напад на Гандзюк як замах на вбивство..

На шокуючу смерть Каті відреагував весь світ. США вимагають притягнути до відповідальності замовників убивства активістки Катерини Гандзюк. Про це заявила посол США в Україні Марі Йованович у Twitter.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Катерина Гандзюк, яку облили кислотою, померла у лікарні

Єврокомісар з питань європейської політики сусідства і розширення Йоганнес Ган висловив співчуття через смерть активістки Катерини Гандзюк та закликав якнайшвидше притягнути винних до відповідальності. Про це політик написав у своєму Twitter.

Пам'ять Катерини Гандзюк вшанували у багатьох містах України: Києві, Львові, Луцьку, Житомирі, Херсоні, Тернополі, Одесі, Полтаві та інших.

Хто така Катя Гандзюк?

  • Дівчина народилася у місті Херсон 17 червня 1985 року.
  • Закінчила Херсонський державний університет та Київський національний економічний університет. У 2016 році навчалася в Національній академії державного управління при Президентові України.
  • З 2003 року була активісткою партії "Батьківщина" та очолювала обласну громадську організацію «Батьківщина молода». У 2004 році була активною учасницею Помаранчевої революції. А за два роки стала депутатом Херсонської облради від БЮТ.
  • Була співзасновницею Агенції громадянської журналістики «МОСТ» та сайту most.ks.ua, який став майданчиком, що висвітлював проблеми місцевої політики. Згодом сайт сконцентрувався на моніторингу державних закупівель.
  • Працювала у проекті «Молоді футбольні волонтери: Спорт і волонтерство для Цілей розвитку тисячоліття» ПРООН, та займалася розвитком спорту у сільських районах Херсонщини.
  • Активно протистояла спробам розпочати у Херсоні "руську вєсну", була учасницею Євромайдану в Херсоні. Після анексії Криму та початку війни на Донбасі, опікувалася переселенцями. Будучи  помічником із питань правового захисту Управління Верховного комісара ООН у справах біженців у Херсонській області, започаткувала волонтерський рух по збору грошей для дітей переселенців.
  • У травні 2014 року її було обрано депутатом Херсонської міської ради від політичної партії «Батьківщина». Однак, за рік Гандзюк була виключена з лав партії.  З 2016 року входила до волонтерської групи Itchy Trigger Finger Ukrainians.
  • 31 липня 2018 року невідомий облив Катерину Гандзюк концентрованою сірчаною кислотою. Опіки склали понад 30 % тіла. Спочатку кримінальну справу було відкрито за ч. 4 ст. 296 ККУ (хуліганство), але згодом перекваліфіковано на "замах на вбивство з особливою жорстокістю". Цю справу взяв під свій контроль генпрокурор Юрій Луценко. 

Гандзюк у лікарні після опіків

  • Гандзюк перебувала в системному конфлікті з проросійськими силами регіону. Адвокат Масі Найєм, який захищав чиновницю, припустив, що злочин було скоєно «за замовленням місцевих проросійських сил».
  • 4 листопада 2018 року Катерина Гандзюк померла на 34-у році життя, попередньо, через обрив тромбу. Після її смерті поліція перекваліфікувала справу на закінчене умисне вбивство.

«Список Гандзюк»: активістка про напад

«Я досі не знаю імені замовника нападу на мене. Гандзюк - це не просто моє прізвище. Це прізвище серед 40 інших прізвищ, які постраждали від нападів, що сталися за останній рік. За останній рік в Україні відбулося 40 нападів на громадських активістів. Замовника жодного з них не було названо. Найгірше - половину з цього списку я знаю особисто. Це найбільше мене жахає".

Реакція Порошенка на смерть Гандзюк

Президент України Петро Порошенко заявив, що винних у смерті активістки Катерини Гандзюк слід покарати. Також він закликав правоохоронців докласти максимум зусиль, аби вбивць було знайдено.

«Не лише на Донбасі, а й усередині країни відбуваються трагедії. Щойно мені повідомили, що активістка Катерина Гандзюк, проти якої скоїли атаку нелюди з кислотою, на жаль, померла у лікарні», – зауважив український гарант.

Крім того, він звернувся до правоохоронців з проханням зробити все можливе, для того, щоб було знайдено вбивць.

«Щоб убивць було покарано, вони опинилися на лаві підсудних. І ми всі маємо об'єднати зусилля для того, щоб це відбулося, спільно допомогти правоохоронним органам, поліції, щоб зло було покарано», – констатував Порошенко.

Мустафа Найєм про смерть активістки Гандзюк

Народний депутат Мустафа Найєм розповів, що у Парламенті буде створюватися депутатська слідча комісія, яка буде розслідувати справу. Зараз вже "Самопоміч", "Батьківщина" готові представити своїх людей, але є проблема з представниками від "Нородного фронту", "БПП", "Радикальної партії" та інших фракцій.

«Незважаючи на те, що Катерина померла у лікарні – це дійсно вбивство. Ми повинні розуміти, що конкретні люди замовили конкретного активіста – це конкретні виконавці, замовники, які зараз ще на свбоді. І це вбивство їм вдалося", – сказав політик.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: кримінал, Україна, Політика, Відео
В тему