28 Жовтня 2018
Новини

У столиці Польщі з’явилися принизливі постери про українок (фото)

У столиці Польщі з’явилися принизливі постери про українок (фото)

І важко збагнути: чи то гірка правда почуттю національної гідності очі коле, чи то справді художниця (до речі, наша співгромадянка) «перегнула».

На вулицях Варшави віднедавна чи не на кожному кроці неоднозначна реклама про українських заробітчан. Уточнимо – про українок-заробітчанок, які їдуть до заможнішої сусідньої країни заробити копійчину, бо навіть за низькокваліфіковану ручну роботу тут платять більше, ніж на Батьківщині. Пише видання Галіція-Ньюз.

польща українки

На постерах і сітілайтах з’явилася ну дуже неоднозначна «соціалка»: плакати, що зображують трудових мігранток із України. Цікаво, що авторкою їх є наша співвітчизниця – українська художниця Оксана Брюховецька.  

українці в Польщі

На її роботах українські заробітчанки зображені на тлі 200-гривневої купюри великим планом із портретом української поетки і письменниці Лесі Українки. А згори польською написано: «Я українка!». Причому жінки, зображені на постерах, – це посудомийниця, збирачка ягід, прибиральниця. Одне слово, представниці тих низькокваліфікованих робіт, виконувати які найчастіше саме і їдуть до РП українки.

Заробітчанки в Польщі

Мисткиня-землячка пояснила свою задумку, а саме чому поєднала у своїх малюнках жінок із купюрою із Лесею.

«Українка – так найчастіше називається трудова мігрантка у Польщі. Леся Українка – це псевдонім видатної поетеси, письменниці, перекладачки, яка на початку ХХ століття популяризувала феміністичні та соціалістичні погляди. Сьогодні ця складова її творчості маргіналізована, натомість Леся Українка вважається іконою української культури, а її портрет прикрашає 200-гривневу купюру», – розтлумачила Брюховецька.

заробітки

У такий спосіб художниця прагне, аби статус українок та їхня праця за кордоном стали предметом дискусії про сучасні форми капіталістичної економіки і гендерної політики.

низькокваліфікована праця

Правда, в Інтернеті, а саме в українському його сегменті, така ідея плакатів з українськими заробітчанками отримала реакцію полярну. Багатьом такі «картинки» здалися приниженням образу української жінки, які лишень закріплюють образливі стереотипи. А з іншого боку – і справді, левова частка українок, які вирушають на заробітки до Речі Посполитої, таки гарують на грядках полуниці і сортуванні овочів…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці, після заробітків у Польщі, їдуть до Західної Європи

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, польща, дискримінація, українці, заробітчани, Фото
В тему