30 Серпня 2018
Новини

Що робити, якщо лікар вимагає гроші за аналізи

Що робити, якщо лікар вимагає гроші за аналізи

МОЗ розповідає про аналізи і тести, які повинні надаватися безкоштовно, і пояснює, як діяти, якщо за них вимагають оплату.

Всі послуги, які надає лікар первинної медичної допомоги, є безкоштовними і оплачуються з державного бюджету. У гарантований пакет послуг первинної медичної допомоги входять такі аналізи і тести: загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою; загальний аналіз сечі; глюкоза крові; загальний холестерин; швидкий тест на вагітність; швидкий тест на тропоніни (для експрес-діагностики гострого інфаркту міокарда); швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити.

Також лікар первинної медичної допомоги при необхідності вимірює артеріальний тиск і робить електрокардіограму.

Вищевказані дослідження можна пройти за призначенням вашого лікаря – сімейного лікаря, терапевта чи педіатра в закладі охорони здоров’я, де він веде прийом.

Якщо ж від вас вимагають гроші, дізнайтеся на офіційному сайті Національної служби здоров'я, чи працює з нею установа первинної медичної допомоги. Якщо медустанова не підписала договір з НСЗУ, звертайтеся зі скаргою на Урядову гарячу лінію: 15 – 45 (дзвінки безкоштовні). А з осені 2018 року в НСЗУ почне працювати власний контактний центр, куди можна буде звернутися.

Якщо медустанова ще не підписала договору з НСЗУ, то зверніться зі скаргою до головного лікаря і/або в місцевий департамент або відділ охорони здоров’я.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, нсзу, Лікарі
В тему