23 Серпня 2018
Новини

Аліменти отримують, навіть не подаючи до суду

Аліменти отримують, навіть не подаючи до суду

Обов’язок утримувати дитину до її повноліття закріплений як за матір’ю дитини, так і за батьком.

Якщо батьки розлучені, то з одного з батьків, який проживає окремо від дитини, стягуються аліменти. При цьому сума коштів або встановлюється за домовленістю між батьками дитини, або визначається судом залежно від рівня доходів того з батьків, який буде платити аліменти.

Щоб розподілити витрати на дитину полюбовно, необхідно зафіксувати домовленість про участь у вихованні та утриманні дитини в письмовому договорі та завірити його у нотаріуса. Тільки після цього договір набирає чинності. Для цього нотаріусу необхідно надати: паспорти обох батьків; ІПН обох батьків; свідоцтво про народження дитини; договір про утримання дитини в трьох примірниках.

Зауважте: не важливо, чи перебували батьки дитини (або дітей) в офіційному шлюбі чи ні.

У договорі про участь у вихованні та утриманні дитини повинні бути вказані: паспортні дані батьків, їхні ідентифікаційні номери, місце їх проживання; розмір аліментів; терміни (наприклад, кожне 1 число місяця) і порядок виплати аліментів (грошовий переказ, розрахунковий рахунок, готівковий розрахунок з розпискою).

Якщо один із батьків відмовляється виконувати умови договору, звертайтеся або до суду, або до нотаріуса із заявою вчинення виконавчого напису нотаріуса. У заяві вкажіть: відомості про заявника та боржника; місце знаходження боржника (проживання та роботи);  реквізити договору про утримання дитини; суму заборгованості; термін, в який потрібно погасити заборгованість.

Стягнення суми на утримання дитини за виконавчим написом нотаріуса підлягає негайному виконанню і здійснюється Державною виконавчою службою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, батьки, аліменти, виплати, діти
В тему