7 Серпня 2018
Новини

Долар по 50: паніка чи реальність

Долар по 50:  паніка чи реальність

Курс гривні підтягується до 28 грн. за долар. Нацвалюта з 20-х чисел липня повільно, але вперто повзе вниз, а в соцмережах повзуть чутки про прийдешній обвал. Згадують, що саме в серпні, раз в десять років курс гривні падає в рази – 1998, 2008. vesti-ukr.com розбиралися, чому гривня почала падати і чекати чи кризи.

Експерти стверджують, що основними причинами падіння гривні є вивід дивідендів з України нерезидентами і значний відтік фінансів. До осені гривня може стабілізуватися, але уряду для цього доведеться піти на значні поступки перед МВФ і прийняти ряд непопулярних рішень.

Фатальний серпень для гривні

Падіння гривні до кінця літа раз в 10 років обертається масштабною фінансовою кризою. Останній серйозний обвал стався в 2008, тоді гривня ослабла майже на 30%. На десять років раніше - в 1998-му - гривня провалилася з 2,5 за долар відразу до 5. І ось знову - рівно через 10 років - гривня починає «смикатися», при цьому всі розуміють, що бюджетна ситуація в країні неблагополучна.

Відповідно до даних держказначейства, дефіцит бюджету сягає позначки в 60 мільярдів і значно перевищує показники аналогічних періодів минулих років. До того ж курс долара по відношенню до національної валюти почав зростати ще в липні і зупинятися ніби не збирається. Однак експерти стверджую - поки що для паніки причин немає. Головна інтрига - новий транш МВФ.

«Поточна девальвація пов'язана з поєднанням цілого ряду фактів - це вивід дивідендів і вивід ОВДП (облігації української внутрішньої держпозики, - Ред.) нерезидентами і не дуже сприятлива ситуація в металургії на тлі зростання нафтових котирувань. Це стало невдалим для гривні поєднанням факторів, яке було складно передбачити. Цю ситуацію підгодували ще і відшкодуванням ПДВ, - пояснює економіст Віталій Шапран. - До того ж зараз пішов різкий попит на готівковому ринку. Все це разом стало причиною».

За словами Шапрана, побоюватися різкого обвалу національної валюти не варто. До початку осені попит знизиться і ситуація повинна стабілізуватися. Експерт розвінчує «страшилки» про те, що "зелений" може вирости в півтора-два рази.

«Цю ліквідність ринок «пережує» через кілька тижнів. Все заспокоїться. А восени ми будемо дивитися на урожай і цінову кон'юнктуру. Я впевнений, що зараз для різкої девальвації фундаментальних причин немає», - каже Шапран.

За його словами, третій квартал за платіжним баланс буде більш благополучним, ніж другий. Зрозуміло, зростання гривні це не принесе, але стабільність встановиться.

«Тренд на кінець літа - це плавна ревальвація, а до початку осені ринок перейде в стан штилю», - упевнений Шапран.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, економіка, гроші, гроші
В тему