2 Серпня 2018
Новини

Хто такий Ілля-пророк і як відзначають свято на його честь

Хто такий Ілля-пророк і як відзначають свято на його честь

Велике свято пророка Іллі відзначають у християнському світі щорічно другого серпня. Ілля-пророк шанується не тільки християнами, але і представниками мусульманства, а також іудаїзму.

Святий Ілля народився за 900 років до Різдва Христового. У момент народження дитини в отця Іллі було видіння, в якому янголи небесні сповивали і годували малюка вогнем. Це бачення стало пророчим — дитина виросла і стала світочем віри. Коли Ілля трохи підріс, він пішов жити в пустелю, де багато молився і дотримувався суворий піст. Пізніше він був покликаний на пророче служіння, і почав боротьбу з нечестивими вчинками і відходом від істинної віри. У перекладі з івриту його ім'я означає "фортеця Божа". І дійсно, вважається, що саме найвеличніший із пророків подібно нерушимої стіни охороняє виконання Божих заповідей і людських законів.

Цей святий суворий, але справедливий. Він карає грішників і злих демонів, не дає спуску нечистій силі, використовуючи блискавичні стріли. Слов'яни вважали Іллю повелителем родючості, врожаю, небесного вогню, грому і дощу. Цьому святому молилися з проханнями про сонячну погоду або про дощ — залежно від того, що було потрібно. Благочестивим селянам пророк допомагає — поливає їхні посіви дощем, усуває шкідників. До грішників Ілля безжалісний — їхні поля страждають від згубного граду.

Підготовку до свята починали за кілька днів, готували багато їжі. На столі повинні бути м'ясні страви і хліб (пироги) з нового борошна. Якщо в цей день зібрати в городі трохи молодої картоплі, приготувати щось з неї, то картопля зросте відмінна і буде довго зберігатися. Ситну їжу готують не тільки для себе і своєї сім'ї — продуктами діляться з нужденними, в деяких селах, як і раніше, бенкетують усі разом і влаштовують гуляння до самого ранку — водять хороводи, співають і веселяться.

Ніч на Іллю наші предки називали "горобиною", оскільки висока ймовірність того, що будуть блискавки й грім, а птахи почнуть дивно поводитися, врізаючись у зустрічні предмети. У свято Іллі-пророка не можна працювати, праця вважається великим гріхом, тому що День пам'яті святого є дуже важливою релігійної християнської датою. Про це говорять і прислів'я: "На Ільїн день снопів не метають - спалить грозою", "На Іллю гріх возити сіно - Ілля спалить його".

До настання Іллі треба встигнути накупатися вдосталь. Вважається, що купатися після нього не можна, причому пояснення цієї заборони є різні. Хтось каже, що пророк, опустив у воду шматочок льоду і після купання можна сильно застудитися або на шкірі з'являться нариви. Інші розповідають, що воду осквернив водяний або рис, тому купатися небезпечно. Треті запевняють, що русалки і інша нечисть, яка з дня Івана Купала була на суші, знову ховається у воду, рятуючись від блискавок Іллі, і може потягти на дно тих, хто вирішив скупатися. У свято ж Іллі вмиваються джерельною водою - це захищає від хвороб.

У День пам'яті пророка Іллі треба відвідати церкву, і, можливо, заручитися підтримкою великого святого на весь рік. Дівчата віддавна просили у пророка Іллі хорошого чоловіка, а селяни – дощів під час посухи. Також молитва, звернена до нього, допомагає досягти успіху в будь-якій справі і позбутися хвороб.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, україна
В тему